Öne Çıkanlar urfa Başkan Beyazgül 250 gözaltı mehmet yılmaz calısır cadır

Bu haber kez okundu.

Şanlıurfa'da İSOT yapımına başlandı

Şanlıurfa’da her yıl Ağustos ayında başlayarak, Ekim ayına kadar devam eden pul biber yapımı sezonu başladı. Kent merkezinde birçoğu kendi tarlalarında yetiştirdikleri biberleri işlemek için çoluk çocukla birlikte evlerinin damlarında pul biber yapmak için kolları sıvadı.

Hava sıcaklığının 40 dereceyi aştığı Kentte kadınlar isot yapımına başladı. Sırrın Mahallesi'ndeki boş arazide birçok aile tarlalarından topladıkları veya halden satın aldıkları kilolarca biberi yıkadıktan sonra sap ve çöplerinden arındırıyor. Kadınlar temizleme işleminin ardından tohumlarını temizleyerek birkaç parçaya böldükleri biberleri kızgın güneşin altında kurumaya bırakıyor. Güneşte kırmızı olan rengi siyahlaşan biber, makinelerde çekildikten sonra kullanıma hazır hale geliyor. Yaklaşık 2 hafta süren uğraşın ardından hazır hale gelen isot, acısı ve rengine göre kilosu 30 ile 45 liradan satışa sunuluyor. Mevsiminin gelmesiyle birlikte arazilerin ve evlerin çatısının kırmızı renkte olduğu kentte; kadınlar hem bir yıl boyunca yiyecekleri isotu hazırlıyor, hem de aile ekonomisine katkı sağlıyor.

100 kilo biberden 8 kilo isot çıkarıldığını anlatan kadınlar,' "Yıllardır kendi isotumuzu hazırlıyoruz. Temmuz ve Ağustos ayında Şanlıurfa'nın her yeri kırmızı renge bürünür. Evlerin çatısı, boş araziler biberlerin kurutulduğu birer tesise dönüşür. Zor ve zahmetli olan isotu kızgın güneşte kurutarak öğütüp yemeye hazır hale getiriyoruz. Böylece hem kendi mutfağımızın isotunu hazırlıyoruz, hem de fazlasını satarak aile ekonomisine katkı sağlıyoruz" diye konuştular.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49