Öne Çıkanlar urfa Başkan Beyazgül 250 gözaltı fakıbaba mehmet yılmaz calısır

Bu haber kez okundu.

Çölyak hastalarına müjde!

Türkiye'nin 8'nci büyük şehri olan Şanlıurfa’da çocuk gastroenteroloji doktoru yoktu. Bölümünün tek doktoru olan ve Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesinde görev yapan doktorun da tayin istemesiyle Bin 650 çölyak hastası mağdur olmuştu.

Şanlıurfa Çölyak dernek Başkanı Hasan Doğan ile yaptığımız görüşmeler de sorunları gündeme taşıdık. “Şanlıurfa'da bin 650 hastası var ama doktoru yok” başlıklı haberimiz ile birlikte Ankara harekete geçti.

Edinilen bilgilere göre hastaların mağduriyetini önlemek için Şanlıurfa Milletvekili Ahmet Eşref Fakıbaba ve Zemzem Gülender Açanal Ankara’da harekete geçerek bakanlığa iletti.

Sağlık Bakanlığı ile görüşen vekiller Şanlıurfa’ya 3 gastroenteroloji uzmanı sözü aldı. Çölyak Dernek Başkanı Hasan Doğan ile görüşülerek müjde verildi. Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesine 1 çocuk gastroenteroloji ve Harran Eğitim ve Araştırma Hastanesine 1 çocuk gastroenteroloji ayıca bir yetişkin gastroenteroloji doktoru gönderileceği bilgisi ulaştı.

Başkan Doğan konu ile ilgili; “Bin 650 çölyak hastası ile doktor eksikliği yaşıyorduk. Bunu dile getirmemizle birlikte sağ olsunlar vekillerimiz Ahmet Eşref Fakıbaba ve Zemzem Gülender Açanal harekete geçti. Sağlık Bakanımıza ileterek anında çözümü için söz aldılar. Öncelikle sorunumuzu dile getirerek bizlere destek olan urfaahberler.com ailesine ve vekillerimize sesimizi duydukları için çok teşekkür ediyorum” ifadelerine yer verdi.

Çölyak Hastalığı Nedir?

Çölyak hastalığı (ya da Glüten Enteropatisi): bağırsaklardaki sindirimi sağlayan villus denilen yapıların bozulmasına sebep olan ve dolayısıyla da yiyeceklerdeki besinin emilmesini engelleyen ve ince bağırsakta hasarlar oluşturan bir sindirim sistemi hastalığıdır. Küçük çocuklarda kusma, ishal, karın şişliği, iştahsızlık, kilo alamama ve boy uzamasında yavaşlama gibi tipik belirtilerle ortaya çıkabileceği gibi daha ileri yaşlarda sadece kansızlık, boy kısalığı, kemik zayıflığı ve nedeni bilinemeyen karaciğer hastalığı gibi çok değişik belirtilerle de kendini gösterir. Çölyak hastası olan kişiler buğdayda arpada çavdarda ve kesin olmamakla birlikte, yulafta bulunan ve glüten olarak adlandırılan bir proteine tahammül edememektedir. Çölyaklı hastalar glüten içeren yiyecekler yediklerinde, onların bağışıklık sistemleri bunu ince bağırsaklara zarar vererek yanıtlar. Özellikle çok küçük ve parmak şekline benzeyen villus olarak adlandırılan ince bağırsaktaki emilimi sağlayan yapılar kaybolur (düzleşir ve görevini yapamaz hale gelir.) Yiyeceklerdeki besinler bu villuslardan geçerek kan dolaşımı içine emilirler. Villuslar olmadan kişi; ne kadar yiyecek yerse yesin; beslenemez.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49