Öne Çıkanlar urfahaber Canpolat İle Caddeler Işıl Işıl Bir Görünüme Kavuştu Başkan Beyazgül urrfa urfa haber

Bu haber kez okundu.

Atatürk Barajında Doluluk Oranı Nedir!
Cumhuriyet tarihinin en büyük yatırımlarından GAP kapsamında inşa edilen ve gövde dolgu hacmi büyüklüğü bakımından Türkiye'nin en büyük, dünyada ise 6'ncı sırada yer alan Atatürk Barajı'nda su doluluk oranı düştü, geçen yıl Şanlıurfa'ya yüzde 65 daha az yağış düşmesiyle birlikte barajda doluluk oranı düştü.
Türkiye'deki hidroelektrik santrallerinde üretilen enerjinin yüzde 20'sini tek başına karşılayacak seviyedeki Atatürk Barajı, Şanlıurfa, Harran, Mardin, Ceylanpınar, Siverek, Hilvan ovalarının sulanması açısından büyük önem taşıyor. Barajda mevsimsel yağışlar az düşmesiyle her yıl 4 milyar metreküp suya ihtiyacın duyulduğu barajda şuna da sadece 3 milyar metreküp kullanabilecek suyun olduğu belirtildi.
Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Şanlıurfa Valiliğinde "Yatırımları Değerlendirme Toplantısı"na katıldı.
Bakan Eroğlu, Türkiye'nin en büyük barajı konumundaki Atatürk Barajı'nın doluluk oranı hakkında da bilgi vererek, şunları kaydetti:
"Maalesef geçen yıl ülkemizde son 44 yılın en büyük kuraklığını yaşadık. 1972'den bu yana en kurak yıl 2017 oldu. Şanlıurfa'ya yüzde 65 daha az yağış düştü. Atatürk Barajı'nda bizim 4 milyar metreküp suya ihtiyacımız var ama sadece 3 milyar metreküp kullanabileceğimiz su var. Bu yüzden Şanlıurfa'dan başlıyoruz, çiftçilerimizle birlikte el ele vererek yağmurlama ve damlama sistemiyle sulama yaparsak bu su yeter. Aksi taktirde bu su yetmez. Dua ediyoruz, Türkiye kuraklık tehlikesini atlattı. Ama sadece yazın GAP bölgesinde suyu ekonomik kullanmamız gerekiyor, modern tarıma geçilmesi gerekir, damlama sistemi kullanılmalıdır, yoksa tarımsal kuraklık diye bir şey yok." diye konuştu.

Anahtar Kelimeler:
UrfaSuBarajOrmanAtaurk
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49