Öne Çıkanlar urfahaber buyuksehır harran 1 yaralı trafık kazası

Bu haber kez okundu.

27 Gün Sonra Göbeklitepe’ye Yetiştiler
Muğla'nın Marmaris ilçesinde 10 Temmuz'da yola çıkan 4 kişilik aile, günde ortalama 50 kilometre pedal çevirerek yol üzerinde birçok tarihi ören yerini görme fırsatı bulan aile, yolda geçirdikleri 27 günün ardından yaklaşık Bin 450 kilometreyi geride bırakarak Göbeklitepe'ye ulaştı.
"Tarihin sıfır noktası" olarak nitelendirilen Şanlıurfa'daki Göbeklitepe'ye bisikletleriyle gitmek için Muğla'dan yola çıkan 4 kişilik aile, yaklaşık bin 450 kilometre pedal çevirerek Göbeklitepe'ye ulaştı. Kendilerine "Küçük 1 aile" adını veren baba Rüştü (42), anne Özgül (42), çocukları Ceren (14) ve Mithatcan Pekçedenöz (10),yolculuklarına son durağı olan Göbeklitepe'de son buldu.Şanlıurfa'ya ulaşan Göbeklitepe Sevdalılarını URBİT (Urfa Bisiklet Topluluğu)karşıladı.
Karşılamaya katılan Şanlıurfa İl Kültür Müdürü Aydın Aslan, aileyi temsilen en küçük üye Mithatcan'a Göbeklitepe maketi hediye etti. Yapılan karşılamanın ardından Göbeklitepe'yi gezen aile, hedeflerini tamamladıkları için çok mutlu olduklarını kaydetti.
'Göbeklitepe Sadece İlimizin Değil Bölgemizin De Değil Tüm İnsanlığın Ortak Ata Yurdu'
Şanlıurfa İl Kültür Müdürü Aydın Aslan," 2019 yılı biliyorsunuz Göbeklitepe yılı bu kapsamda sadece ilimizde değil dışarıda da bu noktada Göbeklitepe konusunda duyarlılık gösteren değerli insanların olduğunu bilmek Göbeklitepe’yi tarihi kabul etmek, Göbeklitepe’ye farklı yolardan ulaşmaya çalışmak bizim için mutluluk verecek. Çünkü biz biliyoruz ki ve değerlendiriyoruz ki Göbeklitepe sadece ilimizin değil bölgemizin de değil tüm insanlığın ortak ata yurdu. bu noktada ortak mirası bu noktada insanların bu bilinçle hareket ederek göbeklitepe'nin bu yönünü ortaya çıkartmak adına yapmış oldu bu tarz etkinlikler bizim için gerçekten mutluluk verecek hele ailemizin 4 kişilik bir çekirdek ailenin büyük bir aile olarak yola çıkması ve buna rağmen 27 gün sonunda yaklaşık 1450 kilometre gibi bir zorluğu göze alarak Urfa'ya gelmeleri, Göbeklitepe gelmeleri bizim için çok çok daha anlamda da önemli açıkçası. Bu noktada kendilerine ben Bir Urfalı olarak Göbeklitepe sevdalısı olarak da ayrıca teşekkür ediyorum kendileri bundan sonraki etkinliklerinde de merakla beklediği bizi takip edeceğinizi söylemek istiyoruz"dedi.
'Zorlu Yerlerden Geçtik Tehlikeler Atlattık'
Anne Özgül Pekçedenöz,"Güldük, ağladık, tartıştık kavga ettik, gerildik ama dediğimiz gibi güzel bir yolculuktu sonuna baktığımız zaman; bizim hayatımızda yer edecek bir yolculuktu, ileriki yaşantımızda hep akıllarında güzel bir anı olarak kalacak. Gerçekten çok zorlu yerlerden geçtik tehlikeler atlatmadık mı atlattık yani özellikle sürücüler sesleniyorum buradan lütfen bisikletli gördüğünüz zaman onlara biraz daha saygılı yani yanlarından dibinden değil de biraz daha mesafe koyarak yeterli çünkü onların en ufak rüzgarlarından bizler çok etkileniyoruz. Dibimizden geçtikleri zaman ister istemez bir rüzgar bütün dengemizi bozuyor bu konuda sürücülerin biraz daha dikkatli olması gerek. Çünkü yollalar hepimizin arabaların değil sadece bisikletlerin hepimizin yol. Bundan dolayı sürücülerin daha dikkatli olmalarını istiyorum biraz daha saygılı olmalarını istiyorum.” İfadelerini kullandı

'Yolu Yapan Biri O Yol İlk Önce Bisikletle Gitmeli'

Ceren Pekçedenöz,"Yolculukta en çok zorlandığımız yerler çoğunlukla asfaltların kötü olduğu, trafiğin çok sıkışık olduğunu, yolların dar olduğu yerlerde zorlandık. Mesela Gazi taşeronda çok zorlandık ondan sonra tabii çok zor yokuşlarda vardı ama hepsini çıktık, yürüyerek de olsa yavaş da olsa hep beraber onları aştık. Bisiklet yollarına gelirsek bisiklet yolları evet çok şehirde var ama bence yeterli değil, çünkü yani yine de bisiklet yollarından motosikletler geçiyor yayalar yürüyor o yüzden sadece bisikletlere yapılan yol değil. Türkiye'de bir sürü araç kullanıyor o yüzden yollarda bazı yerlerde asfalt yoktu mesela bizim müdür dediğimiz bisikletlerle gidildiği zaman o yollara bisikletle gidildiğinde farklı oluyor arabayla gidildiğinde daha farklı oluyor yani bisikletle çok daha farklı oluyor. Mesela şimdi yol gidiyoruz ya bir arabayla giden birine yoğunluk diye sorduğumuzda diyor dümdüz ondan sonra biz gidiyoruz ama bir sürü yol çıkıyor. O yüzden bence yolu yapan biri o yol ilk önce bisikletle gitmesi lazım.” Dedi
'Arabayla Değil Bisikletle Gelin'

10 Yaşındaki Mithatcan Pekçedenöz,"Zorlandım zamanlarda oldu bildiğin gibi. Babamın dediği gibi yağmurlu günlerde çadır kurduk çok zorlandık bazen yangın haberleri aldık geçmekten korktuk. Yani yolculuk bizim için Zorlu ama eğlenceli geçti büyüklerime sesleniyorum ben ve ablam buraya geldiysek siz de evden işe ekmek almaya bisikletle gitmekle üşenmemelisiniz. buraya gelin güzel bir yer ama arabayla değil bisikletle gelin veya arabanızın arkasına bisikletimizi koyun son 10 kilometreyi bu yokuşları çıkarak bisikletle gelin en azından bu da çok eğlendim zevk aldım böyle bir yolculuk tekrar yapar mıyım bilmiyorum ama inşallah tekrar böyle bir yolculuk yaparız.

'Göbeklitepe Asfaltı Çok Kötü'
Baba Rüştü Pekçedenöz," 10 Temmuz günü Marmaris meydanı'ndan küçük bir aile olarak çıktık sevdiklerimizi arkadaşlarımız bisikletlerinin değerli üyeleri Marmaris Belediyesi'nin çalışanları sağ olsunlar bizi uğurladılar bize hayırlı yolculuklar dilediler kazasız belasız geçirmemiz dileğiyle yoladılar. tabii zorlu bir yolculuk 1450 kilometre 27 gün bugün buraya vardık Göbeklitepe bizi çok mutlu etti yol boyunca gerçekten tarihin sıfır noktasında hem bir aile olarak kendi hiç yolculuğumuza çıkmaz hem tarihin bu kadar önemli mi noktasına bütün dünyanın kabul ettiği insanlığın en eski yeri olarak kabul edilen bu noktaya gelmek bizim için muhteşemdi çocuklara bizim değerli hocalarımız İlber Ortaylı Celal Şengör hocamın dediği gibi yani coğrafyayı tarihi gerçekten öğrenmek istiyorsan bazı zorlukları gözü almamız lazım sadece çocuklara kitap okuyun demekle olmaz ailelerin görevi onları örnek olmak onları motive etmek, onlara önderlik etmektir. Biz çocuklara bugün 1450 kilometre boyunca birçok tarihi Ören yerinlerine gittik onlara birebir tarihi yaşattık sanıyorum bu altyapı Bu temel onların ileride çok çok ufuklarını açacak. Yeni yolculuklara, yeni maceralara, yeni tarih ve coğrafya ile ilgili yeni maceralara teşvik edecek bizim dışımızda ailelerinde bu motivasyon dan etkileneceğini düşünüyorum çünkü çok güzel şeyler yaşadık gerçekten bu yolculukta hem çok değerli insanlarla tanıştık hem memleketimizin çok güzel yerlerinden geçtik tarih-coğrafya gastronomi yani bir çocuğun bu yaşta öğrenebileceği çok değerli bilgilerle yoruldu bu yolculuk. Unutulmaz 27 gündü ve sonunda buradayız burada Urfa'ya gideceğiz değerli bu yolculukta bize eşlik eden çok değerli insanların hepsine birebir teşekkür edeceğiz. Burada tek tek ayıracağımız gerçekten vaktimiz yok ama bunu sosyal medya hepsine tek tek çok teşekkürlerimizi ayrıca yazacağız sarılanlar olması çok huzur bulucu oldu hepsine çok Şükran borçluyuz. Bisiklet camiamıza da böyle bir şeyin hayırlı olmasını diliyorum Marmaris bisikletler başkanına teşekkür ediyoruz. Biz bisikletle yolculuk yaptık artık çevrenin buna ihtiyacı var yani artık petrol değil doğal enerji kaynakları yenilebilir enerji kaynaklarını çocuklarımız başlamamız lazım çevremiz bizim bu lüksü artık kaldırmıyor bu yolculukları bisikletle yapmak mümkün olduğu kadar bisikleti vatandaşlar olarak hayatımıza sokmak zorundayız. bu anlamda da bir örnek; bugün işten eve işte trafik yoğun çok bisiklet yolları yeterli değil birçok şey bana sunabilir ama biz 1450 kilometre bu yol bisiklet ve çocuklarımıza geldiğimize göre artık bazı şeyleri değişebileceğini de bazı şeyleri yapabileceğini de göstermiş olduk diye düşünüyorum.
Daha ilk 30. Km Mithatcan baba Mısıra gidelim dedi. Yeni projeler tabi ki insanoğlu düşünen bir varlık gördüğünüz gibi binlerce yıl önce bile ne kadar güzel şeylere imza atmış tabii ki önümüzdeki süreçte bizde aile olarak daha güzel şeylere imza atacağız daha çok sosyal sorumluluk projeleri hatta şimdiden bile Şanlıurfa'da sosyal sorumluluk projeleri geldi onlarla yapıp gideceğiz inşallah.
Yol boyunca en çok zorlayan şeyler tabii malum yokuşlar oldu yani 25 kilometreye varan yokuşlar çıktık gerçekten bunu sosyal medyada güldük, ağladık, sinirlendik ama pes etmedik çocuklara pes etmemeyi öğretmek de bu yolculuğun bir baba olarak benim en çok vurgulamak istediğim yanlarından biriydi. Çünkü hayatta yokuşlar vardır düşler vardır ama kalkmayı bilmek lazım o yokuşun sonunda muhakkak yüzünüzü güldürecek bir inişi vardır evinin yanarken yoksun bir zorluğu unutursunuz buraya da zorlu yok işte. Göbeklitepe İnşallah eskisinden daha iyi bir yer olacak son 10 kilometrelik asfalt çok kötü lütfen bu asfaltı Göbeklitepe’nin hak ettiği şekilde düzeltelim çünkü burası artık dünyaya miras olmuş bir yerdir. Ama her şeyi nu yokuşu çıkınca unuttuk zorluklar böyledir çıkarttınız unutulur geriye tatlı hatıralar kalır 27 günde gerçekten çok güzel günler yağmurlarda ıslandık yeri geldi yolun ortasında çadırımızı kurduk yağmura ıslanmamak için saatlerce bekledik ama onlar geldi geçti şimdi mutluluk zamanı geriye hayat boyu alınacak güzel bir anı yazıldı.” Diye konuştu

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49