Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi olarak bilinen yasa değişikliğinde yer almayan staj ve çıraklık sigortası girişliler için yeni bir çalışma gündemde. Uzman ismin yaptığı açıklamaya göre. TBMM'ye bu ay gelecek olan 2. torba yasada staj mağdurları da yer alacak.

2 milyon 250 bin vatandaşa emeklilik yolunu açan EYT düzenlemesi, 28 Şubat'ta yapılan Meclis oturumunda kabul edilerek Resmi Gazete'de yayımlandı.

Düzenlemede yer alan başvuru şartları arasında en önemli unsur ise, 8 Eylül 1999 öncesi işe giriş başlangıcının emeklilik için şart oluşu oldu. Söz konusu tarihten önce staj ya da çıraklık sigortası girişi yapılan vatandaşların ise 'staj faaliyeti' Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) mevzuatlarına göre işe başlangıç için yeterli sayılmadı.

Çoğunluğu meslek lisesi mezunlarından oluşan staj ve çıraklık mağdurları aylardır seslerini hükümet yetkililerine duyurmaya çalışırken, stajyer sorununun nasıl çözüleceği de ortaya çıkmış oldu. Yasada yer aldığı konum itibariyle 'kısa süreli çalışma' statüsünde olan staj faaliyeti, Meclis'te yapılacak bir düzenleme ile 'uzun süreli çalışma' olarak değiştirilmesi halinde staj mağdurları da EYT kapsamında emekli olacak.

"MART AYININ SONUNDA STAJ MAĞDURLARI EMEKLİ OLACAK"

Konu hakkında açıklamalarda bulunan SGK Uzmanı Onur Önal, MEK TV canlı yayınında şu sözleri sarf etti

"Staj sorununun ikinci torba yasaya gireceğine, bu sorunun çözüleceğine çok eminim. Bununla ilgili en ufak bir şüphemiz yok. Seçim öncesi yani Mart'ın sonu gibi 2. torba yasa TBMM'de görüşmeye başlanacak. Orada, önce Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'ndan geçerek yasalaşacak.

Biz her platformda bu mağduriyeti, çocuk yaşta çalışan staj ve çıraklık mağduru kardeşlerimizin sorununu dile getireceğiz. Ben buradan tüm çıraklık ve staj mağduru kardeşlerimize sesleniyorum. Hükümet bunu seçimden önce mutlaka çözecek, bununla ilgili en ufak bir şüphem yok.

"ERDOĞAN BİZZAT KONUYU TAKİP EDİYOR"

Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da konuyla ilgili hassasiyeti ve bilgisi bulunuyor. Çalışmalara yönelik talimatlarını da ilgili kişilere ilettiğini biliyorum. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin de ekiplerine, staj mağduriyetinin ortadan kaldırılması halinde kaç kişinin emekli olacağına yönelik çalışmalar yaptırmış durumda. Ben sorunun kalkacağına, mağduriyetin de çözüleceğine yüzde yüz eminim.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49

banner48