Yeni öğretim yılı sıkıntı ve heyecanları ile başlamak üzere. Eğitimin özel ayağının aktifleşmesinin başladığı bu yıl, ortaya çıkacak sonuçlarını ipuçlarını yavaş yavaş vermeye başladı.
Çünkü her okulda yılların emeği ile yetiştirilen başarılı ve ekonomik olarak biraz iyi olan öğrenciler devlet okullarından kaçmaya başladı. Onları oralara çeken en büyük faktörler teşvik cazibesi ve dershane havası verilmiş olması yani hem okul hem ekstradan dershane hemde uygun fiyata.
Veliler imtiyaz adına da olsa başarı adına da olsa bu cancanlı ortamları tercih etmektedir. Edemeyenlerde güçleri yetmediği için ukdelerini, hayıflanmalarını erteleyerek yetinmektedirler.
Peki devlet okulları özellerle nasıl yarışacak. Bir ilkokula veya ortaokula elektrik, su, doğalgaz faturalarının ödenmesinin dışında pekte katkı sunulmuyor. Çözüm okul idaresinin becerisi ve bakanlıkça tüm yasaklamalara karşın birkaç duyarlı veliye kalmış durumda. Eskimiş sınıf dolapları veya çamur alanlara kilit taş isteyebilmek onlarca yazışma ve hatır ilişkilerine bağlıyken seçkin bir eğitim ortamı ve rekabeti neyle sağlayacak devlet okulları.
Devlet okulları yılların getirdiği kanaatkârlık içinde, çok da bir şey istemiyorlar. Maddi giderler için tasalanmadan, Eğitim seviyemizi yükseltmek, akademik başarıya odaklanmak, projeler üretmek istiyorlar.  Sporda, sanatta öne çıkalım deseler şartlar ortada. Spor salonları, çok amaçlı salonları, aktif oyun bahçeleri, sosyal organizasyon destekleri olmadan, branşa özel derslikler donatılmadan, öğrenci mevcutları dengelenmeden hangi yüksek başarı rekabetinden söz edilebilir?
Sabah kapıyı açmak ve akşam o kapıyı kapatmayla arada geçen zamanın zorluklarını, verilen mücadeleleri ancak işin içinde olan duyarlı kişiler anlayabilir.  Üstüne birde, bin bir emekle yetiştirdiğin öğrencilerinin kapanın elinde kalırcasına özel okullara kaymasına, başarının gururunu onların hanesine yazılması, oda ayrı bir konu. Okullarımızı birkaç duyarlı velinin desteğine bırakmak yerine, öğrenci başına ufak bir miktarda olsa kaynak aktarılması çok mu zor.
Bu anlamda özellikle ilk ve orta okullarda ve de özellikle de şehrin kenar kıyılarında eğitim faaliyetlerini güvenlik, ulaşım ve maddi sıkıntılarına rağmen sürdürmeye çalışan okullara somut destekler sunulmalı. Hatta özellikle orta okulda onlarca problem idarelere bırakılmışken bir ücret farkı veya idareciliği teşvik edici ek tedbirler alınmalı diye düşünüyorum.
Zor değil. Okullarımızı küçük bir dokunuşla rahatlatabilir, çalışanlarının motivasyonunu yükseltebilirsiniz..  Çalışanların sözlede olsa onurlarının okşanması pekte ağır bir külfet oluşturmayacaktır sanırım.
 
Umarım bu rekabet devlet okullarındaki koşulların iyileşmesine, toplamda da eğitimin kalitesinin artmasına vesile olur. 
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49