Öne Çıkanlar 1 Mayısı işçilerle kutladı sulul Urfada Otomobil Takla Attı İtfaiye Yeni Yangın Muslukları Takılacak Urfalı Anthony Quinn Geçimini Tespih Satarak Karşılıyor

Bu haber kez okundu.

Yazarlar Birliğinde Nizar KABBANİ Konuşuldu
 
Cuma akşamı yapılan Şanlıurfa Yazarlar Birliği Toplantısı'nın bu haftaki konuğu Halep Üniversitesinden Dr. Abud El Askeri oldu.Abud El Askerinin sözlerini Arapçadan Türkçeye eğitimci-yazar Hamit DERMAN çevirdi. Oturuma  Urfa Şubesi Yazarlar Birliği Üyeleri katıldı.Yazar Eyüp AZLAL'IN başkanlık ettiği  Arap Bahar'ı Özel  oturumunda Nizar KABBANİ 'NİN Arap Baharının başlamasındaki etkisi konuşuldu. Toplantıda Ünlü Şair Nizar KABBANİ 'NİN şiirleri de okundu.
 
Peki Şair Nizar KABBANİ kimdir?
 
 
Suriye'de varlıklı bir Şamlı ailenin çocuğu olarak 21 Mart 1923'te doğdu. Şam Üniversitesi'nde hukuk okudu. Dışişlerinde çalışmaya başladı .
 
İlk kitabı Esmerim Anlattı bana(1942) henüz on dokuz yaşındayken yayımlandı. Bu kitapla kazandığı şöhreti her geçen yıl arttı. Ülkesini birçok Avrupa ve Asya başkentinde diplomat olarak temsil eden Kabbani, yönetimle olan uyuşmazlığı nedeniyle görevinden istifa etti. Kendisi bazı kaynaklara göre Adonis'le birlikte yaşayan en büyük Arap şairi olarak görülür. Bir aşk şairi olarak tanınan Kabbani, 1967 Arap-İsrail savaşından sonra Arap şiirinde çağ açıcı bir rol oynamıştır. "Gerileme Kitabına Dipnotlar" şiiri Beyrut'ta Al-Adab dergisinin Ağustos 1967 sayısında yayımlanır yayımlanmaz bütün Arap dünyasında yasaklanmış ve Arap edebiyatının ilk samizdat örneği olarak gizlice elden ele dolaşmaya başlamıştır.
 
Bu şiirin yayımlanışı aynı zamanda Al-Adab Al-Huzarani (Haziran Edebiyatı) akımını da doğurmuştur. Haziran Hareketi'nin kurucusu ve önde gelen şairi Kabbani, gerek 1950'lerdeki şiirde sadeleşme hareketinde, gerekse 1967'deki Altı Gün Savaşı'nın ardından patlayarak çığ gibi artan politik şiirde Arap şiirinin yol göstericisi olmuştur.
 
Oturumda Kabbani'nin en ünlü şiirlerinden olan ve Hafız Esat’la alakalı olarak yazmış olduğu Antere adlı şiiri de okundu.
 
Hafız Esat’la alakalı olarak yazmış olduğu Antere adlı şiir vaktiyle Suriye’de yasaklanmıştır.
 
Şiir şöyledir:
 
Bu ülke dayalı döşeli bir dairedir. Antere isimli birisi malikidir.
 
Her gece kapısında içer, sarhoş olur.
 
Sakinlerinden kirasını toplar.
 
Dest-i izdivaçla kadınlarına talip olur.
 
Ağaçlara, çocuklara, gözlere ve ıtırlı örgülü saçlara ateş açar.
 
Bu ülke hepsi birden Antere isimli adamın çiftliğidir.
 
Gökleri, havası ve kadınları ve yeşil bahçeleriyle…
 
Bütün pencerelerin üzerinde Antere’nin fotoğrafı dizili.
 
Bütün meydanlar Antere ismini taşır.
 
 Şiir uzayıp gidiyor. Bir sadece maktasını paylaştık.
Göbeklitepehaber 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49