Öne Çıkanlar urfa sanlıurfa urfahaber Başkan Beyazgül fakıbaba

Bu haber kez okundu.

‘’Ürün Alamazsak Fiyatlar İki Katına Çıkar’’
Çin’in Wuhan kentinde başlayan corona virüsü tüm ülkeyi tehdit altına aldı. Kalabalık bir ülke olan Çin’de sokaklar her gün insanlarla dolup taşarken, virüs ile birlikte sokaklarda kimse kalmadı. Ülke çapında meydana gelen hastalıkla beraber Türkiye’den Çin’e olan seferler durduruldu. Türkiye genelinde ham madde olmak üzere birçok ürün Çin’den temin ediliyor.
Çin ile bir süre iletişimin kesen Türkiye’de esnaflar ellerindeki stok ürünlerle idare ederken sürenin uzamasıyla iş yapamaz hale geleceklerini belirttiler. Bağdat Pasajı esnafları Çin’den aldığımız ürünlere ihtiyacımız var dediler.
‘’ HAM MADDEYİ BİLE ÇİN’DEN ALIYORUZ’’
Bağdat Pasajı esnafı Sevinç bujiteri sahibi Mehmet Diy; bizim ürünlerimiz hep ithal olduğu için, şimdi de Çin’de bir corona virüsü, baş belası çıkmış. Değil bizde dünya genelinde şimdi bu milletin elindeki stok mallar tükenince, çünkü sonuçta Türkiye’de de üretilse başka ülkede de üretilse her şeyin ham maddesi Çin’den geldiği için bu bir sıkıntı olur. İleri derken yani çok uzun sürmez yani, 3 ay olsa milletin elinde ki stok mallar bitti mi, ham maddesi bitti mi bu ürünleri tedarik etmek için mecbur bunun ham maddesine ihtiyacımız olur. Her şey ham maddesiyle de bitmiyor, bazı ürünlerin mesela imalatı olsun, teknolojik açıdan olsun yapılması Çin’de mümkün, bizim burada yapmamız çok zor.
‘’ GONYON TATİLİ UZATILARAK TİCARİ ALIŞVERİŞ DURDURULDU’’
Çin’de bu corona virüsü yokken zaten senelik gonyon tatili var 30-35 günlük, şimdi corona virüsünden dolayı askıya alındı ve 2. Bir emre kadar ne zaman açılacağı belli değil. Orada ki halk zaten alışveriş ve gıda ihtiyaçlarını yapmak için arabalarda bekleyip marketlere 5’er kişilik gruplarla alınıyor.
‘’ÜRÜN ALAMAZSAK FİYATLAR İKİ KATINA ÇIKAR’’
Çin piyasası dünyayı etkileyecek kuvvette. Eğer oradan ürün alamazsak burada yapılan satışlar iki katına çıkabilir, oda esnafın insafına kalmış bir şey. Çünkü yarın öbür gün ellerinde mal kalmaz. İster istemez bu mallar tükendikçe ve birde dünya piyasasında dolar sürekli yükselişte. Bir de doların etkisiyle birlikte esnaf ister istemez fiyatları artıracaktır.
‘’ PİYASA ÇOK FAZLA ETKİLENİR’’
Şuan mal bulmak çok zor. Parası olan şuan ürün alıp stok yapmalı. Çünkü ilerde dükkanda ürün kalmazsa iş yapamaz hale geliriz. Şuan sadece bizde değil bütün sektörde bir düşüş olur. Beyaz eşya olsun, araba parçaları olsun, telefon parçaları olsun her şey Çin’den getiriliyor buda piyasayı ziyadesiyle etkileyecektir.

‘’ ÇİN’DE BİLE PAZARLAR KURULMUYOR’’

Bir diğer pasaj esnafı İsmail Taslak ise; ‘’şuan stok ürünlerimiz olduğu için bir sıkıntı yok fakat ileriki tarihlerde Çin’e giriş ve çıkışlar tekrar açılmazsa ürün sıkıntısı yaşayacağız ve iş yapamaz hale geleceğiz. Ürünlerimizin hepsi Çin’de üretiliyor burada üretilmek istense bile ham maddesi yok. Sadece Türkiye değil tüm dünya ürünlerini Çin’den temin ediyor ve bu corona virüsü ile birlikte Çin’de bile pazar kurulmuyor. Böyle olunca da biz ekonomik ve ticari açıdan düşüş yaşayacağız.

CORONA VİRÜSÜ NEDİR?

Corona virüsü hayvanlar arasında yaygın olan büyük bir virüs grubudur. Nadir durumlarda, bilim adamlarının zoonotik olarak adlandırdığı durumdur, yani hayvanlardan insanlara bulaşabilen bir virüs.

BELİRTİLERİ NELERDİR?

Buna bağlı virüsler, genellikle soğuk algınlığına benzer şekilde, hafif ve orta derecede üst solunum yolu hastalığı olan insanları hasta edebilir. Corona virüsü semptomları arasında burun akıntısı, öksürük, boğaz ağrısı, muhtemel baş ağrısı ve bazen de birkaç gün süren ateş belirtileri arasında yer alıyor. Bağışıklık sistemi zayıf olan ileri yaştakiler ve çok genç olanlar için virüsün pnömoni veya bronşit gibi çok daha ciddi solunum yolu hastalığına neden olabilir. İnsanlarda ölümcül olabilecek seviyede çok az corona (korona) virüsü bulunmakta.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49