Öne Çıkanlar sanlıurfa Harranda odun sobasında yakalandı 1 Ölü Vali Erin sehıt

Bu haber kez okundu.

Teknoloji Önde Emekler Geride Kaldı

Kentte bir zamanlar halkın temel ihtiyaçlarını karşılayan el emeği göz nuru bakırlar, mutfak eşyasından ziyade aksesuar olarak kullanılmaya başlayınca ustalar da azaldı.

Şanlıurfalı usta Mehmet Çirkin ise geçmişteki gibi rağbet görmeyen mesleğini, gelişen teknolojiye rağmen yarım asrı aşkın zamandır büyük özveriyle sürdürüyor.

Son bir asırda dünyada olduğu ülkede ve Güneydoğu bölgesinde altın dönemini yaşayan bakırcılık mesleği, bakır mutfak eşyalarına ilginin her geçen gün azalması ile daha da unutulmaya başlandı. Şanlıurfa’da bulunan Bakırcılar Çarşısı’nda herbirinde 5-6 çırak bulunan 70-80 bakırcı dükkanı bulunurken, bakır eşyalara ilginin azalmasına rağmen, çarşıda bulunan ve 2’şer kişinin çalıştığı bir kaç dükkanda çekiç sesleri duyulmaya devam ediyor. Bakır eşyalarına olan ilginin azalmasında en büyük etken olarak, mutfakta kullanılan bakırların en az yılda bir kez kalaylanması gerekliliği görülüyor. Unutulmaya yüz tutan bakır eşyaların günümüzde turistik ve nostaljik eşya olarak rağbet gördüğünü belirten bakır ustaları, ’kabarma çekiç’ tekniği ile balıklı gölü simgeleyen balık motifi gibi yöresel yerleri ve amblemleri ustaca tepsi, cezve gibi mutfak eşyalarına işliyor.

Teknoloji önde emekler geride kaldı

Teknolojinin önde emekler geride kaldığını ifade eden Bakırcı ustası Mehmet Çirkin; “Çok eskiden bütün evlerin mutfağında kazan, leğen, tencere kullanırdı oda eski havlulu evlerde olurdu şimdi oda yok. Eskiden değeri kıymeti vardı şimdi kıymeti yok, şimdi emsan, çelik, cam vs. türlü türlü şeyler çıktı. Çıktığı içinde bakıra rekabet kalmadı yani insanlar bakıra zevki kalmadı her şey hazır teknoloji önde emekler geride kaldı. Ben şimdi sipariş verilen hamam tası yapıyorum ara sıra Urfa’nın köfte leğeni oluyor onu yapıyorum sipariş üzerine tencere, tava, tepsi türlü türlü şeyler yapıyorum oda istek üzerine yoksa herkes almaz çünkü çarşıda hazır var” dedi.

“Bakır eşyalar 100 kalsa tarihi eser olur”

Bakır eşyalar 100 kalsa tarihi eser olur ifadelerini kullanan bakırcı ustası Çirkin; “Bir ayran tası yapıyorum 50 TL hazırı var 20 TL bende müşteri diyor hazır 20 TL bende ne gereği var git oradan 2 tane alırsın dedim. Ama bu 100 yıl kalsa tarihi eser olur. Bakırın özelikleri var çekik malıdır özeliği vardır diğeri 100 yılda kalsa makine malıdır değeri olmaz” diye konuştu.

“Çırak yetiştiremiyoruz”

Bakırcısı Ustası Mehmet Çirkin; “Çırakta yetişmiyor meslekte lav oldubitti yani bende burada zamanımı geçiriyorum. Çırak kimse bakırcı dükkânına gelmez niye gelmez sebebi; ben çırağa haftalık veremem kendi de burada durmaz. Gider simit satar, ayakkabı boyar yömyesi çıkar herkes maddiye kaçmış maddiyata kaçmıyor” ifadelerini kullandı.

Mustafa Bayar

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49