Öne Çıkanlar canlı skor harran unıversıtesi Eyyübiye ilçesinde ele geçirildi Şanlıurfa Organ Nakli Okullar yarında tatil!

Bu haber kez okundu.

Suruç'ta 2 Ekim'de Kesilecek!

Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Suruç’da asırlardır hasretle beklenen suyu yaz boyunca adeta nehirler şeklinde çiftçimize akıtıyoruz. Ancak yıllarca hasretle ve sabırla beklendiğinden, suya kavuşmanın verdiği mutlulukla maalesef sezonda 5-6 defa sulama yapılması gereken yerde 10-15 defa sulama yapılarak suyumuz yanlışve bilinçsizce kullanılıyor, gerektiğinden çok fazla harcanarak israf ediliyor. Bol üretimin çok kullanılan suyla sağlanacağı anlayışı ile fazla su kullanımı hem ürüne, hem de topraklarımıza zarar verip erozyon, drenaj, tuzluluk ve alkalilik problemlerini beraberinde getiriyor.

Bilindiği gibi Ovadaki yeraltı suyu, geçmişteki fazla kullanımlarla tamamen boşalmışken, son birkaç yıl içinde sulamada aşırı su kullanılması sebebiyle çok hızlı bir şekilde yükselmiş, bütün ovanın altı tamamıyla suyla dolmuştur. Hatta bir kısım vatandaşlarımızın evini, tarlasını, bağını, bahçesini su basmaya başlamış, cenazesini defnedemez olmuş, şikayetler had safhaya yükselmiştir.

Diğer taraftan, Ovanın sulanması maksadıyla Baraj gölünden ana kanala terfi ettirilen su için her yıl 30-35 milyon TL’lik enerji harcanmakta, ayrıca 10-15 milyon TL işletme giderleri oluşmaktadır.Yapılan bu sulamayla çiftçilerimizin gelirlerinde ciddi artışlar sağlanmış olup, refah seviyesi günden güne daha da yükselmektedir. Hali hazırda bu giderler Devlet tarafından karşılanmakta ve çiftçilerimiz tarafından su kullanım hizmet bedeli şeklinde ödenmek üzere tahakkukları yapılmaktadır. Ancak bu güne kadar çiftçilerimizden bu konuda bir tahsilat yapılamadığı gibi ve henüz ödemenin yapılacağına dair emare de görülmemektedir. Bu giderlerin DSİ tarafından ödenerek çiftçimize yapılan sulama hizmetlerinin bu şekilde sürdürülebilmesi mevzuat dahilinde kesinlikle mümkün değildir.

Bu yüzden; sulamada kullanılan suyun enerji ve hizmet bedelinin ödenmeden ve aynı zamanda gereğinden çok daha fazla suyun da kullanılarak bu ödenmeyen bedellerin katlanarak artması suretiyle su verilmeye devam edilemeyeceğinden;

Suruç Pompaj Sulamasına ait pompalar 2 Ekim 2017 tarih saat 06.59’dan itibaren durdurularak Suruç Ovasına aşağıdaki şartlar sağlanmadan su verilmeyecektir .

Sulamadan istifade eden çiftçilerimizin enerji ve işletme için harcanan ve kendilerine bildirilen 2015 ve 2016 yılı borçlarını 1 ay içerisinde, 2017 yılı borcunu da yılsonuna kadar ödemeleri gerekmektedir.

Vahşi yöntemle yapılan sulamayla Ova fazla suyla dolduğu için çiftçimiz, kendisine emanet edilen su alma ağzından sonra tarlasında yağmurlama ve damla sulama sistemini yapmazsa, artık hiçbir şekilde su alamayacaktır.

Önümüzdeki yıl su alma ağızlarına ön yüklemeli sayaçlar takılacaktır. Bu sayaçların çalışması ve Çiftçimizin tarlasına su alabilmesi için, İşletme görevlisinden kart alıp Ziraat Bankası aracılığıyla kartına m3cinsinden su yüklemesi gerekmektedir. Bu konuya hassasiyetle riayet edilmelidir.

Ey Suruç’un güzel insanları!

Devletimizin büyük masraflarla ve büyük fedakarlıklarla sizler için geliştirdiği bu güzide Projelere gelin sahip çıkalım, usul ve esaslara uygun hareket edelim! Kul hakkını da düşünelim. Projede hedeflenen maksatlara ulaşarak sizlerin ve memleketimizin gelirlerini ve refah seviyesini kısa zamanda artırabilmek için siz dürüst ve değerli çiftçilerimizin üzerine düşen vecibeleri hassasiyetle yerine getirmesini beklemekteyiz.”

Anahtar Kelimeler:
UrfaDsıSuSuruc
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49