Öne Çıkanlar 2 Yaralı Haftasonu Mesaisinde De Vatandaşlarla Birlikte Oldu Urfada Trafik Kazası Türkiyeyi yasa boğan hain saldırıda kahreden detay pek çok yeniliği hayata geçirecek

Bu haber kez okundu.

Büyükelçi Önen,“BRICS ülkelerinin hiçbirinin BRICST'e itirazı yok”

Pekin Büyükelçimiz Abdülkadir Emin Önen, Çin Uluslararası Radyosu'nun (CRI) Pekin stüdyolarında gerçekleşen röportajda Cenk Özkömür'ün sorularını cevapladı.

Büyükelçi Önen, Türkiye ile Çin arasındaki ilişkilerin genel durumunu değerlendirdi, ticaret, turizm ve enerji gibi iki ülke arasındaki farklı işbirliği alanları hakkında bilgiler verdi.

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping ile Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında çok güzel bir uyum ve dostluk olduğunu belirten Büyükelçi Önen, iki liderin vizyonları doğrultusunda ticaret, turizm, sanayi ve kültürel etkileşim gibi farklı alanlardaki ilişkilerin gelişmesi için çalıştıklarını söyledi.

Xi Jinping'in 2013 yılında ortaya koyduğu Kuşak ve Yol projesindeki vizyonu Türkiye'nin de paylaştığını, buna Orta Koridor projesi kapsamında somut katkılar koyduğunu söyleyen Büyükelçi Emin Önen, “Kuşak ve Yol projesi, aslında 60'tan fazla ülkeyi ilgilendiriyor. 2 milyarın üzerinde insanı ilgilendiren, gerek altyapı projelerinin olduğu, gerek halklar arasındaki etkileşimlerin olduğu, yeni iş imkânlarının doğduğu bir projeden bahsediyoruz” dedi.

Çin ile Türkiye'yi söz konusu projeler bağlamında 'iki doğal ortak' olarak niteleyen Çin/Pekin Büyükelçimiz Abdülkadir Emin Önen, “Asya'nın en batısındaki ve en doğusundaki bu kardeş ve dost iki ülkenin bu alandaki işbirliği, halklarının daha iyi noktaya gelmesine, refah seviyelerinin artmasına katkılar sağlayacak” diye konuştu.

'BRICST' modeline hiçbir ortağın itirazı yok

Xi Jinping ile Recep Tayyip Erdoğan'ın Güney Afrika Cumhuriyeti'nde geçen hafta düzenlenen BRICS Zirvesi esnasında önemli bir görüşme gerçekleştirdiklerini hatırlatan Büyükelçi Önen, bu buluşmada ortaya koyulan vizyonun ikili ilişkilere hız kazandırdığını dile getirdi.

Büyükelçi A.Emin Önen, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın BRICS Zirvesi'ne katılımından sonra yeniden gündeme gelen, Türkiye'nin 5 ülkeden oluşan ortaklığa katılımı konusuyla ilgili olarak ise, “BRICS üyesi ülkelerin hiçbirinin, ortaklığın Türkiye ile birlikte 'BRICST' olarak anılmasına itirazı yok. Çin'in de geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, 'BRICS+' modelinde Türkiye'nin de olmasından büyük memnuniyet duyulacağı belirtilmişti. Bu, bizim açımızdan da memnuniyet verici” dedi.

Türkiye'de 24 Haziran sonrası dönem ve Cumhurbaşkanlığı Sistemi hakkında da değerlendirmede bulunan Büyükelçi Önen, yeni sistem ile Türkiye'nin zaman kayıpları ve kaoslardan kurtulacağını, ülkede bürokrasinin minimize olacağını ve hızlı karar alma mekanizmalarının daha etkin hâle geleceğini söyledi.

Büyükelçi Emin Önen, yeni sistemin Türk dış politikasına yansımasıyla ilgili olarak ise, “Dış politikada da hızlı karar alabilen, kararlarını uygulayabilen bir Türkiye karşımıza çıkacak” diye konuştu.

3. nükleer santral ile ilgili görüşmeler sürüyor

Türkiye’nin ÇHC Pekin Büyükelçisi Abdülkadir Emin Önen, CRI'ye verdiği özel röportajda, enerji konusunun Türkiye ile Çin'in stratejik anlamda ortak hedef koyduğu konular arasında en önemli yerde durduğunu söyledi.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın Enerji Bakanlığı görevi esnasında Çin'e yaptığı ziyarette çok önemli temaslar gerçekleştirdiğini ve Çin'den çok büyük bir kredi paketinin Türkiye'ye gelmesine vesile olduğunu ifade eden Büyükelçi Önen, 3. nükleer santralin inşası konusundaki görüşmelerin de devam ettiğini belirtti.

Büyükelçi Önen, “Hem Çin hem de Türkiye'nin bu konudaki niyeti ortada. Atılan adımlar da artık somutlaşmaya başladı. Cumhurbaşkanımızın da telaffuz ettiği gibi 4'üncüyü de düşünmemiz mümkün, çünkü Çin nükleer konusunda rüşdünü ispatlamış, teknolojisini geliştirmiş ve şu an dünyada inşaatı devam eden nükleer santrallerin yarısından çoğuna sahip bir ülke. Bu tecrübeden biz de faydalanmak istiyoruz ve stratejik anlamdaki bu ilişkiyi nükleer anlaşmayla bir adım daha ileri taşımak niyetindeyiz” diye konuştu.

Büyükelçi Önen, Türkiye'den Çin'e bor ihracatının da hem nitelik hem de miktar açılarından yükselmesini hedeflediklerini ifade etti.

Çin'den ne alabilirim değil, Çin'e ne satabilirim diye düşünmeliyiz

Büyükelçi Abdülkadir Emin Önen, CRI'ye verdiği röportajda, Çin ile Türkiye arasındaki ticari ilişkileri de değerlendirdi.

İki ülke arasındaki ithalat-ihracat dengesizliğiyle ilgili konuşan Önen, “Kısa vadede ihracatımızı artırarak bu açığı kapatmamız pek mümkün görünmüyor, ancak daha çok Çinli yatırımcının Türkiye'de yatırım yapmasını istiyoruz. Şu an Türkiye'deki Çinli şirket sayısının bini aştığını görüyoruz. Bunlar arasında, Çin'in gerçekten en büyükleri diyebileceğimiz firmalar Türkiye'de yatırımlarını gerçekleştirdi ve büyütüyorlar da” diye konuştu.

Çin'de orta sınıfın giderek daha da büyüdüğünü, refah seviyesinin artmasının yeme içme alışkanlıklarından seyahat alışkanlıklarına kadar birçok alanda değişikliğe yol açtığını ifade eden Büyükelçi Önen, “İş adamlarımızın Çin'den ne alabilirim değil, Çin'e ne satabilirim, diye düşünmeleri gerekiyor. Tüm iş adamlarımıza tavsiyem ilk önce Çin'i iyi tanımaları. Sadece dilini değil; aynı zamanda ticari kültürü anlamında da, burada bulunarak, ofis açarak, burayı çok iyi anlamaları gerektiğini söylüyorum ki o zaman biz buraya bir şeyler satabiliriz” ifadelerini kullandı.

Shanghai'de Kasım ayında düzenlenecek 1. Çin Uluslararası İthalat Fuarı ile ilgili gelişmeleri çok yakından takip ettiklerini ifade eden Büyükelçi Önen, “Fuar, Türkiye'ye ve Türkiye üzerinden Avrupa'ya ve bütün dünyaya giden gemilerin, trenlerin artık dolu gelmesi anlamı taşıyor. Biz, burada hem kendi ürünlerimizi hem de transit ürünleri Türkiye üzerinden geçirerek değerlendirirsek, özellikle Orta Koridor projesinin tam anlamıyla hayata geçmesinden sonra, Türkiye'nin çok büyük bir kazanımı olacak” diye konuştu.

Çinli turistler Türkiye için biçilmiş kaftan

Röportajda, 2018 Türkiye Turizm Yılı kapsamındaki faaliyetlerin hız kesmeden devam ettiği bilgisini veren Büyükelçi Önen, Çin'de yıl boyunca sergiler, konserler ve hat sanatı sergileri dâhil Türk kültürüne ait öğeleri tanıtan 60'tan fazla etkinlik düzenleneceğini dile getirdi.

Türkiye'nin deniz-kum-güneş turizminden ibaret olmadığını belirten Büyükelçi Önen, Çinli turistleri bütün sene boyunca ülkenin farklı bölgelerinde ağırlamanın mümkün olduğunu ifade etti.

Çinli turistleri Türkiye için 'biçilmiş kaftan' olarak niteleyen Büyükelçi Önen, Çinlilerin 'her şey dâhil' sistemlerin dışına çıkarak gezmeyi dolaşmayı sevdiğini, bu yüzden de turistlerin Türkiye için hedef kitle olduğunu söyledi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49