Bugün sizlerle Urfa’nın Genel Sağlık reçetesi üzerine sohbet etmek istiyorum. Ama öncelikle biraz geçmişe uzanmak istiyorum.
 
Neden mi?
 
Bugün geldiğimiz noktayı daha net anlayabilmemiz için de ondan!
 
Dört yıl öncesine uzanalım.
 
Urfa’da bir tek il Sağlık Müdürlüğü vardı.
 
2012 Mayıs ayında Halk Sağlığı, 2012 Kasım ayında ise Sağlık Genel Sekreterliği kuruldu.
 
Urfa’da sağlık genel anlamı ile bir anda üçe bölünmüş oldu.
 
Amaç, daha iyi sağlık hizmetini sunabilmek. Üçe bölünmüşlük iyi mi oldu? Kötü mü oldu? Bunu ileriki bir yazımda gelinen ve ortaya konulan performanslara bakarak ele almayı amaçlıyorum. Bundan dolayı şimdilik bu konudaki düşüncelerimi es geçiyorum.
 
Evet, çok değil bundan kısa bir süre öncesinde ilimizde iki elin sayısı kadar Ambulans, yine iki elimizin sayısı kadar sağlık ocakları, bir o kadar doktor, hemşire, sağlık personeli ve en önemlisi komik durumdaki belirli sayıya sahip yatak kapasiteli bir iki tane hastane var iken son yıllarda Urfa’da sağlık alanında adeta üst üste ciddi hamleler atılmaya başlanıldı.
 
Dört yıl önce Urfa il Sağlık Müdürlüğü koltuğuna oturan Uzm. Dr. Erdoğan Duran, hakikaten oturduğu koltuktan nemalanmak yerine bulunduğu makama, oturduğu koltuğa yaptığı hizmetler, hayata geçirdiği projeler ile değer katan bir isim olarak karşımıza çıktı.
 
Önceki gün öğleden sonra il Sağlık Müdürü Dr. Duran’ın misafiri oldum. Çay kahve içip, Urfa’nın genel sağlık konuları ve hedeflediği projeler ile ilgili olarak karşılıklı konuştuk, sohbet ettik.
 
İl Sağlık Müdürü Dr. Duran’a, 112 komuta merkezinin fiziki durumu ve yaşanılan sorunlar, yeni 112 komuta merkezleri, çapraz nöbet değişimi, personelin yemek konuları, giyim kuşam gibi çeşitli konularda bana ulaşan verileri paylaştım.
 
Beni büyük bir dikkat ile dinleyen Sağlık Müdürü Dr. Erdoğan Duran, 112 komuta merkezinin fiziki konumundan çalışma saatleri gibi çeşitli alanlardaki sıkıntılar ile yine personelin zaman zaman dile getirmiş olduğu çapraz nöbet değişimleri gibi konulara verdiği cevaplar ile açıklık getirdi.
 
Yeni bir 112 komuta merkezinin oluşumu yönünde ciddi bir mesafe içinde bulundukları müjdesini veren Dr. Duran, personele her zaman yakın birisi olduğunun altını çizerek, ‘bazı konular tabi ki esnekleştirilebilinir. Öyle de yaptığımız var. Ama kanun ve yasada net olarak var olan çapraz nöbet değişimi gibi konulara karşı ise hassasız. Eğer personel 24 saat çalışıp, 36 ya da 72 saat dinlenmek istemiyor ise o zaman gelsinler üç vardiye halinde 8’er saat dönüşümlü çalışmada bulunsunlar. Ben bunu böyle yapmaya hazırım’ önerisini yaptı.
 
Hem ziyaret hem ticaret misali, Sağlık Müdürü Dr. Duran’a yaşanılan sorun ve sıkıntıları aktardıktan sonra Müdür Duran, sağlıkta göreve geldiği 4 yıllık süre içerisinde yaptıkları ve başardıkları Urfa’nın sağlık konularında geldiği noktayı rakamlarla anlattı.
 
‘her şeyden önce Sağlık Bakanımız ile Tarım Bakanımız Faruk Çelik’e ayrı ayrı teşekkür ediyorum’ diyen Sağlık Müdürü Erdoğan Duran, Urfa milletvekillerine de Urfa’nın sağlık sorunlarının çözümü adına verdikleri destekten dolayı teşekkür etti ve ‘Bakın, dün il genelinde üç beş tane ambulansımız var iken bugün 100’ün üzerinde ambulansa sahip durumdayız. Bugün yine 100’ün üzerinde sağlık ocağına hem de donanımları ile birlikte sahip durumdayız. Yatırımlar açısından bugün Türkiye’de Urfa olarak ‘bir’ numarayız. Önümüzdeki kısa sürede inşallah 12 tane yeni 112 istasyonunun planlamasını yapmış bulunmaktayız. Daha dün kadar doktor ve personeller Urfa’ya atandıktan sonra eş durumları nedeni ile buradan geri tayin isterlerken bugün 4924 sayılı çakılı personel yasası çerçevesinde doktor ve personeller Urfa’ya görev yapmak için gelmek istiyorlar. Eyyübiye’de yapımı tamamlanan hastanemizde kısa sürede inşallah halkımızın hizmetine açılmış olacaktır. Bu koltukta yan gelip oturmamaktayız. Ekip halinde Urfa’nın genel sağlık sorunlarının nasıl kısa sürede çözüme kavuşturabilir ve yine Urfa’ya nasıl akılcı projeleri hayata geçirebiliriz konuları üzerine yoğunlaşmış durumdayız. Her doğumun bir sancılı süreci olur. Urfa adına gerek 112 çalışanları ve gerekse hastane çalışanları adına sorunlar inanıyorum ki yakında hayata geçirilecek olan projeler ile geride kalmış olacaktır’ dedi.
 
Yazımın başında ‘Urfa’da sağlık emin ellerde’ demiştim. Urfa’nın genel sağlık sorunlarına baktığımızda ve sorunların çözümü adına ortaya konulan tanı ile birlikte sürülen reçete inanıyorum ki yakın gelecekte Urfa’nın sağlık alanında yüzünün daha da gülmesine vesile olacak.
 
2012 yılından bu güne Urfa il Sağlık Müdürlüğü koltuğunda bulunan ve bulunduğu makama yaptığı hizmetlerle değer katan il sağlık Müdürü Uzm. Dr. Erdoğan Duran’a bugüne kadar ortaya koymuş olduğu akılcı, mantıklı ve çözümcü projelerinden dolayı teşekkür ediyorum. Erdoğan Duran’ın başarılarının diğer sağlık noktalarındaki bazılarına da örnek teşkil etmesi temennisi en büyük dileğim ve beklentim.
 
Yeniden buluşmak dileği ile. 
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49