Nesep, üçüncü sınıf beyinlerin en büyük gurur kaynağıdır. Kendini tanıtan aciz, eğer aidiyetini başta Allaha ve sunduğu ahlaka değil de elinde olmadan bulunduğu ırk, millet, cinsiyet ve ailesine bağlayarak açmaktan keyif alıyorsa başlayacak bir problemin sinyallerini veriyor demektir.
Ki yüzyıllar da buna şahitlik etmiştir de milyonlar hep bu tür heyecanların kurbanı olmuşlardır. Hitlerin üstün Alman ırkı çıkışındaki gibi insanlarda üstün cinsiyet, ırk, aile gibi köken takıntıları hep süregelmiştir. Ve bu sayede akıl almaz zulümler yaşayıp durmuştur insanlık. Bu anlamda Ülkemizde ve yöremizde de bu konu bahsedildiği üzere rayından çıkmaktadır bazen. Erkek etkin bir toplum olarak, diğer cinsi eksik görmek, hala kıvançla yaptığımız bir konu değil midir? Ya da filan ailedenim haaa hımmm olayı bizim buralarda hala düdüğü öttürmeye yaramıyor mu? Nesep kayırmalarımıza referanslık yapıyor mu mesela?
Maalesef işleyiş öyle çepe çevre sarıyor ki çoğu zaman insanları doğru bilinçlenmeleri bir anda terk edebiliyor ve gıpta ile bahsediveriyor falanlardan filanlardan. Keşkeler geçirip içleniyor da biriktirdiği az buçuk insani erdemleri bazı hırs ve heveslere tercih edebiliyor insanlık.
Bizi bize tanıtan Kuran üstünlüğün ancak ve ancak takva ile olduğunu söylerken aslında bir anlamda bütün bu sayılanların etki alanlarını Rab katında ne güzelde sıfırlıyor aslında. Ancak “insanların çoğu ziyandadır” da diyor Kuranı Kerim ki istisnalar da her daim müstesna kalıyor maalesef.  Sorun tabiî ki mensup bulunduğumuz konumda değildir sorun bunu artı veya eksi etkilerle gereksiz gurur ve komplekslere dönüştürmededir.
Ailesi elbet bir insanın desteklenmesinde büyük bir rol oynar. Bu reel bir etki iken bunun içini boşaltıp adaleti bozmada, bozgunculuk çıkarmada değerlendirenlere reddiyedir takva ve güzel ahlak. Soyu değil yolu takip eden erdemli bireylerle yaşanılabilir dünyalara ve kabule erişecek bir sorguya hazırlanabilmektir edep.
İçinde yaşadığı topluma zararı değil de iyiliği ve faydası dokunan kibar kişiliktir edep. Çok ta kompleks sayılmaz, İyilik, selam ve güzel söz.
Edep nesebin önünde olduğu gibi ilmin ve kariyer konumlarını da taklalar.
İlim meclislerinde aradım, kıldım talep.
İlim geride kaldı ille edep ille edep. (Y. Emre)
Bir elbisedir ki insanın ayıbını göstermeyen en doğru ölçü ile ölçer. Yetkisine güvenirse kişi elbet bir gün bitecektir işi. Güzelliği veya yakışıklılığıyla eşref saçtığına inanıyorsa garip kişi bilmez mi ki tüketmek zamanın işi. Para dersen varlıya yük yokluya dert. Nesep se en garibi çünkü seni yaratan sormaz tercihini. Elde kaldı mı edep tüm rahmetlere sebep.
Demek, ne nesep ne başka şeyler gerek, bize yetecek sadece edep, sadece edep.
Saygılarımla… 
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49