“Veyl o insanları çekiştirip kaş göz işaretleriyle alay edenlerin bütününe” (Hümeze 1)
 
       Bugün insanlar, zannedildiğinin aksine erkek ve kadın ayrımı olmaksızın zamanlarının çok büyük kısmını diğer insanların arkalarından işler çevirmekle, sözler döndürmekle geçiriyorlar. Test edip kendimizi ve bir tam günde konuştuklarımızın ne kadarının hayırlara vesile olduğunu ne kadarınınsa başkaları hakkındaki olumsuz yargılarımızın edebi sözcüklerinin muhteva incileri olduğuna bir bakmalı.
 
 
 
Bozuldu plaklar, yandı yankılar,
 
İnsanlar, paralar ve takıntılar.
 
Böldük ve bölündük ya sonra
 
Maveraya kesildi biletler,
 
Neyine güveniyorsun insanoğlu…
 
 
 
“İyilikle kötülük bir olmaz. Sen, fenalığı en iyi şekilde sav. O zaman göreceksin ki; seninle arasında düşmanlık bulunan kişi bile yakın bir dost gibi oluvermiştir.”  ( Fussilet 34)
 
 
 
       Acımasızlaşıyoruz, merhametsizleşiyoruz ve acınacak hale geliyoruz. Nasıl olur da ayetle gelen sinelere işlemez. Bu kini besleyen kaynak ne ki. Aynı kıbleye yönelen, aynı Rabbe inanan bu ümmetin garip evlatları kılıçları hep havada ve gergince sürdürürler hayatlarını.
 
 
 
“Onların bu hususta bir bilgileri yoktur. Sadece zanna uyuyorlar. Zan ise, şüphesiz hakikat bakımından bir şey ifade etmez.”Necm 28   
 
 
 
        Zan iki çeşittir ki biri yıkar biri yapar. Ama genel olarak insanlar yıkıcı olanı daha çok benimsemekte. Çünkü insan çoğu zaman heyecan ister çevresinde olayların eksilmesini istemez. Ama bu olayların zararını kendisi için istemez. Aksine başkasının yıkımını izlemeyi sever.
 
Su-i zan hayatı kaçak oynayanların tek sermayeleridir. Çünkü gerçek hayat bedel ödemekle yaşanır. Bedel ödersin iş, para ev, araba ün ve dünyalığını kazanırsın. Yine bedel ödersin sevgi kazanırsın, saygı duyulursun, hürmet görürüsün, sözün dinlenir. Yine bedel ödersen Ahiretini kazanabilirsin. Emek vermeyi, bedel ödemeyi zor bulan kişi, çevresindeki kişileri önyargıyla yaklaşır, olayları ve gördüğü her şeyi su-i zanla yorumlar.
 
 
Ne mutludur ki o kişiye,
 
Dili bal, sözü merhem,
 
Gönlü selamet çağıltısı
 
Hali nur ile mercan.
 
Işık saçar her bir hali ve ahvali,
 
Özü düzgün dosdoğru kişi.
 
 
 
Rabbim bizleri kusur arayıp arabozan insanlar olmaktan sakındırsın.
 
 
 
Saygılarımla… 
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49