İnsan, hayatın tüm etkilerine verdiği reaksiyonlarının toplamıdır. Fikirlerimiz ve insiyatiflerimiz olmadan insan bir hiçtir. Kişi etkisi oranında yetkilidir.
İnsan, hayatın tüm etkilerine verdiği reaksiyonlarının toplamıdır. Fikirlerimiz ve insiyatiflerimiz olmadan insan bir hiçtir. Kişi etkisi oranında yetkilidir.
 Genel olarak etkisizlik alanında son derece başarılı olsak ta en azından fikirsiz olma konusunda bir şeyleri değiştirebilmemiz adına uygun gündemlerin oluşması kanısındayım. Fikir hikmeti aramak kaygısı sonucu ise meyvesi basiret olur. Ancak kişinin fikri birilerinin iradelerini gasp etmek hevesiyle oluşuyorsa ses tonu yüksek içerikse boştur.
 Tüm fikirlerin kaynağının başrolünde bilgi vardır ancak yalnız değildir. Zeka ve mantıksız bilgi pek bir işe yaramaz ve daha önemlisi bilginin talep edileni makbuldür.
 Bu anlamda, tam bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olunmaz tezi, çok bildiği halde çok düşen insanlarca çürütülmektedir sanırım. Bilgi sahibi olmak başkasının fikrine kendi fikriymişçesine "o diyorsa doğru diyordur, o düşünmüş bulmuş bana ne yemek düşer" uzantısını getirebilmektedir. Bu teslimiyetçilik yaradılışın da özünü çiğnemektir ki yaradan birçok ayetinde düşünme ve akletme ile ilgili uyarılarda bulunmuştur.
Beyine zorla yapılan bilgi bombardımanı beyini teslimiyetçiliğe, düşünce tembelliğine zorlar. Buna en güzel örnek çocukluğundan itibaren piyano eğitimi alan bir insanın beste yapmaktaki aczidir. Herkesin eserini bir çırpıda çalıveren, hatta yorumlayabilen bu insanlar, en basit bir beste bile yapmaktan aciz olabilmektedirler. Bunun gibi son kitabın temsilcisi olan özellikle Ortadoğu ve tüm İslam dünyasında emanet (sorumluluk) bilinci sadece fiziki bir kavram olarak algılandı. Oysa “Onlar emanetlerini ve ahitlerini gözetirler.” 70-32 ayetinin ağırlığı göklerin, yerin ve dağların dahi göze alamadığı bir sorumluluktur.
Bu sorumluluk özüne katkılar sağlayan ve dirilten bir sorumluluktur. Bu sorumluluk şahsiyet kazanmamızı, “emin” (sorumluluklarını bilen) güvenilir olmamızı sağlayan bir irade ile olacaktır. Sağlam ve adil ebeveynler, öğretmenler, komşular, olmamızı sağlayacaktır.
Bilmiyorum demek erdemsizlik değildir. Ancak bir fikre sahip olamamak eksiklik ve acizliktir zannımca. Bazen eksik bilgiyle dahi bir fikir öne sürebilmelidir kişi.
 Saygılarımla… 
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49