Erkenden kalkıyor ve işimize koşuyoruz. Sabahın mahmurluğunu yavaş yavaş attıktan sonra işler halletme telaşı ile günü yarılıyor ve hızla kılabildiğimiz bir öğle namazı arkasına birde ikindi oldu mu yolda akşam ezanı. Ucu ucuna yetiştirip akşamı ayaklarımızı şöyle bir uzatalım diyecekken okunur yatsı ve zor gelir yatsı camide, bittimi gün?
Camiler yine kaldı mı öksüz yine mahzun. Neyse ki birkaç yaşlı, emekli boş bırakmıyor camileri ki alınmasınlar onlarda evde oturmanın bıkkınlığını atmaya çabalayanlardır çoğu zaman, emekliler meclisidir maalesef Türkiye’de Camiler. Kimin o zaman bu camiler. Anlamı itibarı ile “toplanılan yer” olan camiler maalesef toplanılamayan yerler olarak kültürel bir obje olup çıkmaktadır.
 Mescit secde edilen yer anlamındadır ve müminler buralarda Allah’a secde eder ve bu secdenin yansımalarını sosyal alanlara etkilerini buralarda tefekkür eder ve paylaşımlarda bulunurlar yani sosyal hale getirirler. Müminlerin birçok konuya çözüm yolları aradıkları şura yeri yani meclis olarak da algılayabiliriz.
Şimdi desem ki gerekirse siyaset dahi konuşabilmeliyiz buralarda çok eleştiren olacaktır. Çünkü biz laik bir kültürün çocuklarıyız. Ne işi var canım siyasetin camilerde. Ortalığı bulandırmamalı değil mi?
Mahallenin problemli gencini bulunduğu kötü koşullarının iyileştirilmesini neden camilerde konuşalım ki, ya da sahipsiz yaşlılarımızı, yetim çocuklarımızı, geçim sıkıntısı cenderelerinde büklüm büklüm preslenen gizli fukarayı mesela neden camilerde konuşalım değil mi? Nasihat edeni olmayan beyefendilerin faiz batağına bulaşmalarını neden engelleyelim ki bırakalım bol bol intiharlar yaşansın. Mahalledeki internet kafelerde neler olduğunu mesela neden konuşalım ki? Eğitim koşullarının iyilileştirilmesi için yakınımızda ki ilkokulun problemlerini neden konuşalım camilerde öyle değil mi. Nedense bana bu hali ile camilerin daha da anlam bulabileceği fikri ağır basıyor bende.
Birde şöyle güzel bir kompleks içinde olsa ya Allah’ın mescitleri. İçinde spor alanları, çocuk parkları, araştırma odaları, konferans salonları, bayan meclisleri, fazla mı abartılı olur ki.
Ne zaman ki namazlarımızı yaşam koşullarımıza göre değil de yaşam koşullarımızı namazlarımıza göre ayarlayabilirsek bu dediklerimizin olma ihtimali oluşur demektir.
 
Saygılarımla… 
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49