Bugün günlerden Mübarek Cuma. Öncelikle Cumanızı tebrik ediyorum. Bugünün rahmeti, bereketi hepimizin üzerinde olsun. (AMİN)
 
İlahiyatçı değilim. Şükürler olsun ki, Yüce Allaha sonsuz inanan, iman eden birisi olarak zaman zaman Cuma günleri bu köşemde sizlerle çeşitli sitelerden alıntılar yaparak sizlerle ‘Dini’ konular üzerine sohbet ediyorum. Bugün de sizlerle bir Müslüman’a haram kılınan konular üzerine sohbet etmek istiyorum.
 
Yüce Cenabı-ı Allah İslamda neleri haram kılmıştır? Haram kılınan bu şeyler, çirkin ve zararlı olduğundan dolayı di­nimizce yasaklanmıştır. Bu yasaklara İslâmiyet günah adını vermiş bulunmaktadır.
 
Allahü Teâlâ’nın Peygamberi ve Peygamberine gönderdiği kitabı vasıtasıyla kullarına yasak ettiği, inananların kullanmasına izin vermediği zararlı, çirkin iş veya davranışlara İslâm’da Haram; izin verdiği şeylere de Helâl denir.
 
Her şey’i yaratan ve her şey’in sahibi, maliki olan Allahü telâdır. O, yarattığı bazı şeyleri, çeşitli hikmetlerle kullarına yasak etmiştir. Bu yasakların her birinin mutlaka ayrı bir hikmeti ve sebebi vardır. Mülk sahibi O olduğu için dilediği gibi tasarruf etmektedir. Kul, bu yasaklarla imtihan edilir, denenir.
 
Allah-ü Teâlâ; Mülk Suresinde: “O (Allah) hanginizin daha güzel davranacağını sınamak (imtihan etmek) için ölümü ve hayatı yaratmıştır. O mutlak galiptir, çok bağışlayıcıdır.” buyurmuştur.
 
İnsanlık tarihi boyunca Yüce Allah tarafından insanlığa gönderilen Peygamberler ve o Peygamberleri vasıtasıyla kullarına gönderdiği hükümler topluluğu olan semavi kitaplarda ve hükümlerini vaaz’ ettiği Din’de bildirdiği iman bilgileri yani Tevhit esasları aynı ise de, emir ve yasaklar, haram ve helâller farklı olmuştur.
 
Veda haccında Arafat’ta tamamlandığı ve kıyamete kadar hükümlerinin değişmeyeceği bildirilen en son ve en mükemmel Din olarak gelen İslâmiyet’te helâl ve haramlar, Kur’ân-ı Kerim ve Hadis-i Şeriflerle açıkça bildirilmiştir.
 
İslâm’da haramlar azdır. Helâller ise pek çoktur. Dinin haram dediği şeylerden kaçınmak, her Müslüman için şart ve lâzımdır.
 
İslâmiyet’te haram’ı helâl, helâl’i haram kabul eden Dinden çıkar. Haramları terk etmekte, fertler ve cemiyetler için; en başta insanların sıhhati, cemiyetlerin nizam ve intizamı, kardeşlik bağlarının kuvvetlenmesi gibi pek çok faydalar vardır.
 
İslâm Dininde büyük günah olarak ifade edilen başlıca Haramlar; Hazreti Ali, Hazreti İbni Ömer ve Hazreti Ebû Hüreyre radıyallâhü anhüm’ün rivâyetlerine ile Peygamber Efendimiz (s.a.v.) tarafından şöyle beyan buyrulmuştur.
 
1- Allah’a şirk (ortak) koşmak,
 
2- Haksız yere adam öldürmek,
 
3- Namuslu kadına iftira etmek,
 
4- Zina etmek,
 
5- Harpten kaçmak,
 
6- Sihir yamak,
 
7- Yetim malı yemek,
 
8- Müslüman ana babaya asi olmak,
 
9- Harem-i Şerifte günah işlemek,
 
10- Faiz yemek,
 
11- Hırsızlık yapmak,
 
12- Gerek sıvı halde olsun, gerekse toz veya hap halinde olsun sarhoşluk verici olan maddeleri içmek ve kullanmak.
 
Bunlara ilave olarak; Kadın olsun erkek olsun her mükellef Müslüman için kapatılması zarurî olan mahalleri örtmemek yani İslâm’ın emrettiği şekilde tesettüre riâyet etmemek, yalan söylemek, iftirâ ve gıybet etmek, alışverişte hîle yapmak, ölü hayvan eti, (akar) kan, domuz eti ve Allah’dan başkası adına kesilen hayvanların etini yemek te haram kılınmıştır. 
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49