Öne Çıkanlar valı bakan haliliye Haliliyede Ramazan Denetimi Şanlıurfada çöken binadan kıl payı ile kurtuldu

Bu haber kez okundu.

Yüzlerce Kişi İstihdam Ediliyor
Şanlıurfa’da alışagelmişin dışında bir sektör geliştiriliyor. Amerikalıların işbirliğiyle başlatılan domates kurutma işi, kentte onlarca kişiye istihdam sağlıyor.
 
Şanlıurfa’da buğday, arpa, pamuk veya mısır gibi ürünlerin dışında domates yetiştiriciliği gelişiyor. Kent merkezi ve çevresinde ekilen domatesler, Pazar sorunu yaşanırken, Mahmut Yazar’ın öncülüğünde Amerikalılar Şanlıurfa’ya gelip domates sergisi kurdu. Şanlıurfa-Bozova yolu üzerinde kurulan domates sergisinde, Mahmut Yazar’ın yönettiği yaklaşık yüz kişi istihdam ediliyor.
 
“URFA’YA SANAYİ LAZIM”
 
Domates sergisi başında duran ve bu işte öncülük eden Mahmut Yazar, Şanlıurfa’nın sanayiye ihtiyacı olduğunu söyledi. Kurulan domatesleri Amerika’ya gönderdiklerini ve bu anlamda Şanlıurfa’nın kazandığını söyleyen Yazar, “Bugüne kadar Şanlıurfa’da sürekli buğday, arpa gibi ürünler ekildi ve bu ürünler sanayi gelişiminde çok da etkili olmadı. Ben yıllar önce domates sergisi oluşturdum ama Pazar sıkıntısı yaşadığım için başaramadım. Daha sonra bu çalışmam Amerikalılar tarafından fark edildi ve onlar buraya gelip sergi kurdular. Şanlıurfa’nın böyle işlere çok ihtiyacı var. En temelinde bir sanayi ürünüdür ve sanayinin gelişmesini sağlıyor” dedi.
 
YÜZLERCE KİŞİ İSTİHDAM EDİLİYOR
 
Türkiye’nin en geniş arazisine sahip olan Şanlıurfa’da arazilerin yeterince işletilmemesi nedeniyle Şanlıurfa diğer illerden geri kalıyor. Arazinin sanayi ile bütünleştirilmesi gerektiğini belirten Yazar, önemli olanın bilinçli çalışma olduğunu belirtti. Bilinçli üretim ve teknik bilginin şart olduğunu belirten Yazar, başlattıkları bu işte yüzlerce kişiye iş imkanı sağladığını söyledi. Domates sergisinde çalışan yüzlerce kişi, il dışına çalışmaya gitmekten kurtuluyor.
 
“URFA, BEREKET NOKTASI AMA…”
 
Domates sergini kuran Amerikalı, Şanlıurfa’nın bereketli topraklara sahip olduğunu ancak gerekli yatırımın yapılmaması nedeniyle bu toprakların kazanca dönüştürülmediğini söyledi. Şanlıurfa’nın büyük arazi potansiyeline sahip olduğunu anımsatan Amerikalı, Şanlıurfa’da kuruttukları domatesleri Amerika’da pazara kazandırdığını söyledi. Kurutulmuş domateslerin çok amaçlı olarak kullanıldığını söyleyen Amerikalı, bu işi sürdüreceğini belirtti.
 
DOMATESLER AMERİKA’YA İHRAÇ EDİLİYOR
 
Domates tarlasından toplanan domatesler, önce fabrikaya getirilip, parçalanıyor. Parçalanan domatesler, işçiler aracılığıyla beyaz brandalar üzerinde serilip, kurutulmaya bırakılıyor. Güneşin etkili olması nedeniyle kısa sürede kuruyan domatesler, cips, yemeklik veya farklı amaçlarda kullanılmak üzere Amerika’ya ihraç ediliyor. Geçen yıllarda domateslerin sadece kurutmalık olarak satıldığını hatırlatan Mahmut Yazar, kurutmalıktan yeteri kadar kazancın elde edilmemesi üzerine çiftçilerin domates yetiştirmekten vazgeçtiğini kaydetti. Başlatılan bu işle birlikte tekrar domates ekiminin başladığını belirten Yazar, “geçmiş yıllarda Şanlıurfa’da böyle bir durum söz konusu değildi. Yetiştirilen domatesler sadece kurutmalık olarak satılıyordu. Böyle olunca çok da kazançlı olmuyordu. Bu nedenle çiftçilerimiz domates ekmeyi bırakmıştı. İşte bu sektörü başlattık ve çiftçilerimiz tekrar domates ekmeye başladı. Bu sayede çiftçilerimizin ürettiği
 
ürünler boşa gitmiyor. Pazar sorunu yaşamıyor. Amerikalılarla birlikte bu işi sürdüreceğiz ve eminim çok daha iyi yerlere getiririz” diye konuştu.  

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49