Şanlıurfa’nın Eyyübiye ilçesinde makarnalık sert buğdaydan üretilen ve Arap coğrafyasında yoğun ilgi gören firik buğdayının hasadı bereketli başladı. Yamaçaltı Mahallesi'nde başlayan hasat, bölge çiftçilerine umut oldu.

Dünyada yalnızca Avusturya ve Türkiye'nin Şanlıurfa ili Eyyübiye ilçesinde üretilen firik, yeşil buğdayın biçerdöverlerle toplanmasının ardından geleneksel yöntemlerle işleniyor. Hasadı yapılan yeşil buğday, fabrikalara taşınıyor ve burada buğday başakları, ütücüler tarafından ateşte tütsülenerek firik haline getiriliyor. Daha sonra değirmende kırılarak Arap ülkelerine ihraç edilen bu ürün, özellikle kuzu etiyle hazırlanan yemeklerde kullanılıyor. Firik aynı zamanda konserve sanayisinde de değerlendiriliyor.

FİRİK, SURİYELİ GÖÇMENLERLE SOFRALARDA DAHA YAYGINLAŞTI

Firik üreticilerinden Abdullah Dalbaşı, Suriyelilerin Şanlıurfa’ya gelişiyle birlikte bu geleneksel ürünün tüketiminin arttığını belirterek, “Komşu Arap ülkelerinde çok tüketilen etli firik, Şanlıurfa’da da Suriyelilerin etkisiyle daha çok talep görmeye başladı. Ben de bu talebi görünce üretime başladım. Şimdi hasadını yapıyoruz” dedi.

YAKILARAK LEZZET KAZANAN TAHIL: FİRİK

Eyyübiye Tarım ve Orman İlçe Müdürü İsa İzgi, firiğin üretim süreciyle ilgili teknik bilgiler verdi. İzgi, firiğin tam olgunlaşmadan, yeşil haldeki buğdayın başağı yakılarak üretildiğini belirterek, “Bu işlem sırasında daneye kendine has bir is tadı ve kokusu kazandırılır. Ürünün rengi sarı-yeşil arasında değişir ve bu tat ile koku firiğin en önemli kalite kriterleridir” ifadelerini kullandı.

Şanlıurfa STK'larından Gazze İçin Anlamlı Nöbet
Şanlıurfa STK'larından Gazze İçin Anlamlı Nöbet
İçeriği Görüntüle

Firik, içerdiği A, B1, B2, C ve E vitaminlerinin yanı sıra potasyum, magnezyum ve kalsiyum açısından da zengin. Firiğin üretiminde kullanılan yakma ve kurutma teknikleri, ürünün kalitesini doğrudan etkiliyor.

BULGURLA AYNI KATEGORİDE AMA ÇOK DAHA KIYMETLİ

Firik, bulgur ve döğme ile aynı kategoride değerlendirilse de, üretim yöntemi ve besin değeri açısından farklılık gösteriyor. Birim fiyatı bulgura göre 3-4 kat daha yüksek olan firik, özellikle pilav ve yöresel yemeklerde tercih ediliyor. Günümüzde paketlenmiş olarak da piyasada yer alan firik, çerez olarak da tüketilebiliyor.

Şanlıurfa’nın tarım ve mutfak kültüründe önemli bir yere sahip olan firik, hem geleneksel yöntemlerle üretilmeye devam ediyor hem de uluslararası pazarlarda adından söz ettiriyor.