Plan, bir amaca ulaşmada izlenecek yol ve davranış biçimini gösterir. Planlama ise, bir yöneticinin ileriye bakmasına ve kendine açık olan seçenekleri bulmasına yardım eden bir süreç olarak düşünülebilir.
      Planlama "dar" ve "geniş" anlamda olmak üzere iki biçimde tanımlanabilir. Geniş anlamda planlama "şimdiki veriler ve gelecekteki muhtemel gelişmelerin ışığı altında belli bir amaca ulaşmada izlenecek yolu gösteren bir süreç" olarak tanımlanabilir Dar anlamda planlama ise, "neyin, ne zaman, nasıl, nerede ve kim tarafından yapılacağını önceden kararlaştırma sürecidir"
      Planlama, yönetim sürecinin ilk aşamasını oluşturan en önemli yönetim fonksiyonudur. Diğer yönetim fonksiyonlarının başarısı, her şeyden önce iyi bir planlamaya bağlıdır, işletmelerin gittikçe büyüyerek daha karmaşık bir yapıya ulaşması, hızla değişen dinamik pazar yapısı, yoğun rekabet ortamı, sürekli değişen ekonomik koşullar ve gelişen teknoloji günümüzde planlamanın önemini artırmaktadır.
       Gelelim Planlama ile ilgili olarak asıl konumuza…
       Yani Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesine.
       Mahalli genel seçimin üzerinden yaklaşık 8 ay gibi bir süre geçti.
       Bu seçimde Urfa Büyükşehir statüsüne yükseltildi. Urfa’nın Büyükşehir olacağı aylar öncesinden hatta yıl öncesinden bile belli iken nedense planlama ve yapılanma konusunda kimse kılını kıpırdatmadı.
        Bugün il olarak geldiğimiz noktaya bakalım Allah aşkına!
        Büyükşehir Belediyesi tam bir bölük parça içerisinde.
        Yapı işleri bir yerde, imar bir başka yerde, Fen işleri Mardin yolunda zabıta bir başka yerde, su işleri öbür tarafta, kanalizasyon işleri bir başka yönde.
         İlçe Belediyelerde bundan farksız değil.
         Hele, Haliliye ve Eyyübiye Belediyelerine ne demeli?
         Başbakan geliyor diye, Haliliye Büyükşehir Belediye başkanı büyük bir bil borda ‘Haliliye Belediye Başkanı Fevzi Demirkol’ diye yazdırıyor.
         Urfa’nın Büyükşehir Belediye Başkanı Celalettin Güvenç, sanki şehrin tüm sorunları, sıkıntılarını çözmüş, soluğu Hülya Avşar ile Kobani sınırında alıyor!
         Başkan Güvenç’i, Hülya Avşar’ın arkasında bir koruma polisiymiş gibi gördüğüm kendi kendime, ‘Bizim Başkan iyi ki İstanbul ya da Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı değil. Olsaydı tüm günü her halde bir o sanatçının, bir bu şarkının peşinde turlamak olurdu!’ diye geldi.
         Tamam, ilimize bir sanatçı gelebilir. Gelmeli de. Sen Başkanlık makamında Urfa adına misafirin ağırla, Urfa ile ilgili gün anısına hediyeni de sun, o kadar! Kalkıp ta Suruç’a gitmenin âlemi var mı?
          Bu Urfamızın geneline baktığımızda başta şehir içi ulaşım olmak üzere, otopark rezaleti devam etmekte. İlçe belediyeler arasındaki uyumsuzluk ve neme lazımcılık sonucu vatandaşların sıkıntıları su, kanalizasyon gibi konularda devam ediyor.
          Planlamadan uzak kalmamız nedeni ile ne yazık ki, ilimizde asıl kaşımamız gereken yerleri kaşımaktan öte hiç kaşınmayan yerleri kaşımayı ne yazık ki kendimize hünermiş gibi görüyoruz.. Tıpkı Hülya Avşar’ın peşinde birçoklarının pervane olması gibi!
          Planlama konusunda Belediyeyi ele aldım. Ama şunun altını çizmeliyim ki, ilimizde birçok kurumda da planlama bilinmiyor! Belediye gibi Milli Eğitimi de unutmayalım.
 
         Yeniden görüşmek dileği ile…