Dr. Oktay Kaya
     Şimdi birçoğunuz haklı olarak ‘kim bu?’ diyeceksiniz.
     Dr. Oktay Kaya, Eyyübiye ilçemizin Kaymakamı.
     Ben de şahsen henüz kendisi ile tanışma imkânı bulamadım. Ama nasip olur ise ilk fırsatta kendisini ziyaret edip tanışma fırsatını elde etmiş olacağım.
     Şimdi yine birçoğunuz ‘bayram değil, seyran değil!’ misali bu ‘Oktay Kaymakam’ yazısı da nereden çıktı? Dediğinizi duyar gibiyim.
      Hemen arz edeyim.
      Malumunuz olduğu üzere Devlet himayesinde çalışanlara karşı birçok konuda çok cömert. Bunu kabul etmek gerek. Devletin cömertlikleri arasında birde yıllık ücretli izin var. Ama nedense çalışmakta olan sözleşmeli personellere bir bakıyorsun yıllardır izin kullanmıyor. Adam bir de övünerek, ‘aha benim içeride şu kadar yıllık iznim var’ deyip duruyor.
     ‘İyi tamam da kardeşim, hakkın olduğu halde neden yıllık iznini kullanmıyorsun peki?’ dediğinde ise aldığın cevap, kem ve kümlerler sınırlı kalmakta.
      Bu durum Devlet memurları için farklı. Devlet memurunun yılda bir ay ücretli izin hakkı var. Eğer memur yıl içerisinde bu iznini kullanmayacak olur ise o yıl itibari ile izni yanmış oluyor. Yani anlayacağınız bir yıl sonraya aktarılan izin hakkı kalmamış oluyor.
      Ama sözleşmeli personellerde durum tam tersi.
      Eğer sözleşmeli şahıs izin kullanmaz ise izin hakkı birikmiş olarak içeride kalabiliyor. Tabi ki bu durumdan birçoğunuz ‘iyi tamam da ne var bunda?’ dediğinizi duyar gibiyim… eğer, sözleşmeli bir çalışan, dört yıl izin kullanmaz ve bu dört yıl sonrasında da tayini faraza Eyyübiye ilçesinden Karaköprü ilçesine bile çıkacak olur ise dört yıllık izin hakkı parasal ücrete dönüşebiliyor ve şahıs bu tayin ile birlikte içerideki izinlerinin karşılığı olarak en az 4 bin TL parayı cebine indirebilmekte.
     İşte bu durum Devlette ciddi sıkıntılar yaşatabilmekte.
     Eyyübiye Kaymakamı Dr. Oktay Kaya, Eyyübiye Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfında çalışan ve içeride izinleri birikmiş olan sözleşmeli çok sayıdaki çalışana birer tebliğatta bulunarak ‘izin kullanmalarını’ istedi.
      İşte teşekkürüm de bu noktada Kaymakam Oktay Kaya’ya.
      Gönül ister ki, diğer ilçe Kaymakamlarımızın da Kaymakam Kaya gibi cesaretli olarak adım atabilmeleridir. Gönül ister ki diğer kurumlarda çalışan sözleşmeli çalışanlara karşı her amirin bu denli cesaretli adım atabilmesidir.
      Amir, öyle sadece makamda oturmak ile, emir vermek ile olmaz. Amir dediğin Eyyübiye Kaymakamı Dr. Oktay Kaya gibi olmalı ve himayesinde çalışanlar ile, tüm halk ile, her mahalle ile irtibatlı olması, yerine göre tasarrufunu net olarak ortaya koyabilmesi ve icraatlarda bulunabilmesidir.
       Sözleşmeli personeller tabi ki bu zorunlu izin emrinden rahatsızlık duymaktalar. Çünkü onların kafasında ‘yarın bir tayin isteyip, şu kadar ki izin hakkımı da nasıl paraya çevirebilirim’ hesapları yatmakta. Olan Devlete oluyormuş, olan asıl amacı fakir fukaraya sahip çıkmak olan Vakfımıza oluyormuş umurlarında değil. Varsa yoksa kendi cüzdanları…
        İşte sözleşmeli personellerin kendi cüzdanlarına yönelik hesaplarını alt üst eden Eyyübiye Kaymakamı Dr. Oktay Kaya’ya bir kez daha cesaretli ve kararlı adımından dolayı hem teşekkür hem de tebriklerimi gönderiyorum…
        Yeniden buluşmak dileği ile…