Şanlıurfa’nın incisi Halfeti ilçesinde yerli ve yabancı turistlerin yeni gözdesi Osmanlı sultan kayıkları ile tarihi kalıntıları Fırat’ın üstünde gezip görüyor.
Bir dönem Osmanlı Sarayı'nın, padişah ve yakınlarının günlük şehir gezileri ve Cuma Selamlığı Törenleri için kullandıkları Sultan Kayıkları diğer bir adıyla Saltanat Kayıkları İstanbul’dan sonra Halfeti’de hizmet vermeye başladı.
Kastamonu'nun Cide ilçesinde yapılan saltanat kayıkları, Osmanlı'nın kültür sanata verdiği önemi tüm ihtişamıyla anlatıyor. su kayıklar uzun ince bir yapıya sahip hafif kayıklardır. Cide’de yapılan Saltanat kayıklarının süslemelerde ahşap oyma, ağaç kakma, ajur tekniği, sedef kakma, kalem işçiliği, dival tekniklerinin yanı sıra sedef ve altın yaldız kullanılıyor.
Halfeti ilçesinde Hasan Eser tarafından Kastamonu’nun Cide ilçesinde yapılan Sultan Kayığı yöre turizmine büyük katkısı oldu.
Sultan Kayıklarıyla ilgili bilgi veren işletmeci Abidin Şahin” Getirmiş olduğumuz saltanat kayığı Kastamonu'nun Cide ilçesinde sadece yapılmaktadır. İstanbul boğazında gezinti amaçlı iki tane var. Onlar 30 metrelik biz burada suyun yüksekliğinden dolayı 17 metrelik 30 kişilik yaptık. Üzerindeki motifler tüm işlemeler tamamen Denizcilik müzesindeki orijinal saltanat kayığıyla aynı olmakta tamamen aynısını yaptık, sadece uzunluğu kısa oldu. Bizim amacımız Halfeti’de bir farkındalık yaratmak rahat bir yolculuk için özel döşemler yapıldı. Motoru çok sesiz bunu elektrik motoruna çevireceğiz tamamen motor sesi kesilsin diye sadece suyun sesi vatandaş gelsin normalde orijinal saltanat kayıkları kürekliydi. Onun için biz motor gürültüsünü yok etmek istiyoruz”dedi
.jpg)