Evet, bir seçim daha geride kaldı.
 
Sonuç ortada!
 
Ne diyor sonuç;
 
Tüm partilere ortak mesaj şu; ‘birlikte kafa kafaya verin ve Türkiye için en iyisini hep birlikte gerçekleştirin’
 
Anlayana tabi ki!
 
Anlamayana top atsanda fark etmez.
 
Türkiye’ye genelinde ortaya çıkan tabloyu yorumlamak istemiyorum. Ama Urfa için ortaya çıkan tabloyu mutlaka yorumlamak istiyorum.
 
BİR. Seçmen AKP’ye Pazar günkü seçimde SARI KART göstermiştir.
 
İKİ: Seçmen HDP’ye öfke, tepki ile karışık emanet oy vermiştir.
 
ÜÇ: Seçmenin CHP ve MHP’ye olan mesajı ise ‘halkla daha fazla iç içe olmaları’ yönündedir. Özellikle aday belirleme de keyfiyeti bir kenara bırakmaları yönünde olmuştur.
 
Tüm siyasi partiler için Urfa halkının mesajı ise ‘BİZİ ARTIK ÇANTADA KEKLİK OLARAK GÖRMEYİN VE CEKETİMİZİ ASSAK BİLE KAZANIR’ dönemi bitmiştir.
 
AKP
 
AKP’nin Urfa’daki kaybının en temelinde toplumda kabul görmeyen ve en önemlisi tanınmayan, bilinmeyen ve Urfa halkı ile bugüne kadar bir araya gelmemiş olan isimlerle yola başlamak olmasıydı.
 
Merkez’den aday gösterilmemesi, il, ilçe, kadın ve gençlik kolları’nı sahada pek fazla görülmemesi, ev, mahalle ve sokak toplantılarda yaşanan rehavet tüm bu sonuca etki etti. AKP’liler 6 ile 7 arasında gidip geldiler. Daha önceki dönemlerde olduğu üzere eğer HDP bu seçime parti olarak değil de iki aday ile girseydi, Mahmut Kaçar, Mehmet Akyürek ile Yusuf Eğilmez paraşüt ile kendirlini mecliste bulmuş olacaklardı. AKP’nin evdeki hesabı çarşıya uymadı. 3 milletvekili zayiatı ile defteri kapatmış oldular.
 
HDP
 
Daha akıllı bir liste hazırlanmış olunsaydı inanın HDP Urfa’dan birinci parti bile olabilirdi. HDP’de merkez aday eksikliği ciddi olarak yaşandı. HDP eğer bu alandaki boşluğu eski Milletvekili Vedat Melik, Av. Mehmet Alagöz ya da Av. Müslüm Akalın gibi Urfa toplumunda her yönüyle kabul görmüş bir isim ile yola çıkmayı başarabilmiş olsaydı inanın 6’yı alır, 7’ye koşardı bile!
 
Urfa’da HDP’ye AKP’den de, MHP ve CHP ile diğer siyasi partilerden de EMANET olarak hatırı sayılır bir oy desteği oldu. HDP yeni dönemde Urfa’yı Osman Baydemir’in önderliğinde, İbrahim Ayhan’ın tecrübesi eşliğinde Mecliste 5 vekil olarak temsil edecek. Bu seçimin başarılı partisi oldu.
 
CHP
 
Son yıllardaki sonuçlara baktığımızda bu seçimde CHP her şeye rağmen yine de iyi bir oy aldı. Ama burada şunun özellikle altını çizmek isterim ki, CHP Genel merkezi eğer bir sonraki seçimlerde Urfa ve Urfa gibi illerde başarılı olmak istiyor ise en önce il teşkilatı istikrarını önemsemeli, sonrasında da tabela partisi olmak düşüncesinin ötesinde var olabilmeli.
 
İlk başlarda Hasan Oğul’un liste başı olacağı konuşuldu. İl başkanı Ömer Karakeçili ‘kimseye verilmiş bir sözümüz yok!’ demesine rağmen adaylık için talep olmadı. İl başkanının gayretleri ile bir iki önemli isim ile görüşmeleri oldu fakat havada kaldı. Sonra Ali Murat Bucak ismi ortaya çıktı liste başına oturdu. İlk dönemlerde parti olarak iyi bir hava yakalamış oldular. Fakat CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun Urfa’ya gelip ve gitmesi ile bu hava bir anda bitti! Mehmet Fatih Bucak’ın da daha önceden ‘Bağımsız’ aday olarak ortaya çıkması işi daha da yokuşa itti ve ne yazık ki, CHP’nin nefesi bir tane dahi olsa vekillik kazanmaya yetmedi. Ama şunun kabul etmek gerekir ki, CHP bu seçimde Urfa’da ‘Varım’ diyebildi. CHP Medyayı daha iyi kullanabilirdi. Ama nedense özellikle yazılı medyadan uzak durdular. CHP’de bundan sonra neler olur, neler yaşanır bekleyip göreceğiz.
 
MHP
 
Bu partide de CHP gibi neler olup bittiğine zamanla şahit olacağız. MHP’de liste başında İbrahim Özyavuz vardı. Sıralama bir şekilde yapıldı. Listede Urfa merkezi temsil edebilen, Urfa kamuoyunda kabul görmüş olan ve yine parti tabanında uzlaşıya, birlik ve beraberlik ile heyecanı arttıracak isimlerin olmaması kayba etken olan nedenlerden bir tanesi. MHP’de nedense Urfa’da sadece görsel TV’leri kullanmaya gayret etti. Yazılı medyadan teşkilat olarak uzak kalmayı kendilerince tercih ettiler. Bu yanlış idi. Bu yanlışlıklara en başta il başkanı olmak üzere il yönetimi ile basından sorumlu ekibin de sessiz kalışı yağ bal oldu. Ova’dan beklentilerin ötesinde bir oy geldi. Kazanmak için 45 binin üzerine çıkılması gereken bir yarışta ne yazık ki bu başarılamadı. Sonuç, Urfa MHP ve ülkücüleri adına ne yazık ki hüsran oldu. İbrahim Özyavuz’un dışında adayların kamuoyunda tanınmaması, bilinmesi ve de en önemlisi yeterince tanıtılamaması da kaybedilişine etken oldu. Bu dönemde d3 ne yazık ki, Urfa Mecliste MHP tarafından temsil edilemeyecek.
 
SONUÇ itibari ile bir dönem artık sona erdi. Geleceğe emin olarak bakmalıyız. Seçmenin mesajını akıllı ve sağlıklı olarak analiz etmeli ve şimdiden bir sonraki seçime hazırlanmalıyız. Aksi takdirde kaybedenler dizlerini dövmeye devam edecektir, benden söylemesi.
 
Seçimden zaferle çıkan ve Urfa’yı 25’nci dönem adına Mecliste temsil edecek olan tüm Milletvekillerimize başarıla diliyorum.
 
Urfa’mız için Hayırlı olsun.
 
 
 
Yeniden buluşmak dileği ile.