Şanlıurfa'nın bir çok ilçesinde yetişen zeytin Kentte kurulan fabrikalarda işlenip zeytin yağına dönüşüyor. Bölgede çok sayıda zeytin bahçesi ile birlikte Kentte artık Zeytinler son teknoloji soğuk sıkım ile işlem sırasında yüksek sıcaklık değerlerine maruz kalmadan trans yağ asitleri oluşmadan ve zeytinyağının yapısı zarar görmeden sofralarını geliyor.

ARTIK ZEYTİNLER URFA'DA İŞLENİYOR

Harran Üniversitesi bünyesinde kurulan Ebulim Zeytinyağı İşletme Tesisi, günlük 50 ton zeytin işleme kapasitesi ile bölgeye hizmet vermeye başlamasıyla birlikte bir çok bahçede yetişen zeytin artık il dışına gitmeden işlenip yağ olarak sofralarında yerine almaya başladı.

Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) ile son yıllarda Şanlıurfa ve çevre illerde zeytincilik alanında yapılan yatırımlarla anılmaya başlandı. Kentte kurulan özel fabrikalarla birlikte Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi de kurulan Ebulim Zeytinyağı İşletme Tesisleriyle birlikte Şanlıurfalıların dışarı gitmesine gerek kalmadı.

GERÇEK ZEYTİNYAĞI NASIL ANLAŞILIR?

Gerçek zeytin yağının nasıl ayırt edileceğini belirten Zeytinciler dernek başkanı Mehmet Ölmez,"Yarım çay bardağı zeytin yağının üzerine bir miktar tuz ruhu ekleyin ve çay kaşığı ile karıştırmaya başlayın yaklaşık bir dakika kadar karıştırdıktan sonra bardağın içindeki karışım renk değiştiriyorsa zeytinyağınız Sahtedir. ancak ne kadar karıştırırsanız karıştırın tuz ruhu ve zeytinyağı karışımı renk değiştirmiyorsa zeytinyağınızı güvenle tüketebilirsiniz"dedi.

ZEYTİNYAĞI DİĞER YAĞLARDAN AYIRAN ÖZELLİK

Zeytinyağını diğer bitkisel yağlardan ayıran en önemli iki özelliği; meyveden elde edilmesi ve hiçbir kimyasal işleme tabi tutulmaksızın tamamen fiziksel işlemlerle mekanik olarak elde edilip, doğal haliyle tüketilebilir niteliklere sahip olmasıdır. Zeytin ağacının, doğrudan meyvesinden sıkılarak; hiçbir kimyasal işlem görmeden, katkı maddesi içermeden, doğal hali ile elde edilen, oda sıcaklığında sıvı olarak tüketilebilen, yeşilimsi, sarımtırak renkte, sıvı bir yağdır. Ayçiçeği, soya, pamuk çekirdeği, mısırözü gibi bitkisel yağlardan farkı da, doğal yollardan üretilmesidir. Zeytinyağı, zeytinin etli meyvesinin, çekirdeğiyle birlikte sıkılmasıyla elde edildiği için, tohumlardan elde edilen diğer yemeklik yağların aksine; bir “meyve suyu” dur. Zeytinin, ezilen ve parçalanan tane hücreleri; patlayarak, yağını dışarı verir. Taze sıkılmış portakal ya da vişne suyu gibi, çiğ ve saftır.