Öne Çıkanlar 1 yaralı valı Karaköprüde sıkışmalı kaza Sancaktepespor 5-0 Şanlıurfaspor Çok Sayıda Zırhlı Askeri Araç Hataya Sevk Edildi

Bu haber kez okundu.

Verim düştü, fiyat yükseldi
Geçen sezon Urfa fıstığında 'var yılı' yani iyi bir verim alınan dönem olarak yaşandı. Türkiye İstatistik Kurumu'na göre 2020'de 300 bin tona yakın fıstık rekoltesi oluştu. Ancak piyasada işler bu kadar basit gitmedi. Ham yani yaş fıstığı tüccar 18 liraya aldı ancak Antep fıstığı yıl boyunca 110-120 lira arasında satıldı. Üretici ve tüketici arasında tam 6 kat fiyat farkı oluştu. Yeni sezon ise tüketici açısından daha zor bir döneme işaret ediyor. Çünkü bu dönem Urfa fıstığında 'yok yılı' yaşanacak. Fıstıkta var yılı/yok yılı arasında ise üç kata yakın büyük bir verim dalgalanması var. Buna göre TÜİK, 2021 sezonu için 100 bin ton Urfa fıstığı üretimi tahmin etti. Bu açıdan bakıldığında fıstık üretiminin büyük kısmının yapıldığı Şanlıurfa, Siirt ve Gaziantep'te kısmen hasat bitti, kısmen ise yeni başlıyor.
Şanlıurfa Turist Rehberleri Odası Başkanı Müslüm Çoban’ın yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi; Türkiye’de ilk fıstık ağacının ekildi yer olan Esemkulu köyünde fıstık hasadı başladı. Baklava, tatlılar ve kuruyemişin vazgeçilmez bir parçası olan Urfa Fıstığı taze ve kurutulmuş olarak tezgâhlarda yerini almaya başladı. Tarım Bakanlığının verilerine göre Türkiye’de en çok Fıstık üreten il Şanlıurfa’dır ondan sonra Gaziantep, Siirt, Adıyaman ve Kilis gelmektedir. Şanlıurfa ve bölgeye gelen misafirlerin en çok satın aldığı ürünlerin arasında Urfa Fıstığı da bulunmaktadır.’’dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49