Öne Çıkanlar cıftcı 1 Mayısı işçilerle kutladı Alın teri ve emek en yüce değerdir Savaştan Kaçtı Şanlıurfada Ressam Oldu 3 Yaralı

Bu haber kez okundu.

Urfa İsotunun kendisi gibi Fiyatı da acı
Yemeklerin vazgeçilmez lezzeti olan isot, ağızları yaktığı gibi bu sene cepleri de yakmaya başladı. Şanlıurfa’nın tescilli ürünü isotta bu yıl artan maliyetler fiyatlar fırladı. Geçen sene 150 liraya satılan ev yapımı isotun fiyatı bu yıl 350-500 liraya kadar çıktı.
Türkiye’nin yemeklik pul biber ihtiyacının büyük bir bölümünün karşılandığı Şanlıurfa’da biber hasadıyla birlikte isot yapımına başlandı. İki yıldır maliyetler nedeniyle isot fiyatları cep yakıyor. Bu yıl isot fiyatları 20- ile 25 liradan satışına başlandı. Ev yapımı isotun fiyatı bu yıl 350-500 liraya kadar çıktı.
URFA İSOTUNUN KENDİSİ GİBİ FİYATI DA ACI
Lahmacun ve çiğ köftenin olmazsa olmazı pul biber, kavurucu sıcakta zahmetli bir sürecin ardından tezgahlardaki yerini alıyor. Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) ile birlikte sulu tarımın yaygınlaştığı Şanlıurfa'da ilkbaharda ekilen, bakım ve sulamanın ardından Ağustos ayı başında hasat edilmeye başlanan kırmızı renkteki biberler, kamyonlarla pazarlarla getiriliyor. İsot üreticileri tarafından pazarlardan veya tarlalardan satın alınan biberler, çalışan kadınlar tarafından yıkandıktan sonra saplarından ve çöplerinden ayıklanıyor.
Daha sonra özel makinelerden geçirilen biberler yere serilen bezlerin üzerinde kurutulmaya bırakılıyor. Çeşitli işlemlerden geçen biberler, isot veya biber reçeline dönüşüyor. Şanlıurfa'nın tescilli ürünü isotun, bu yıl tezgahlarda kalitesine göre kilogramı 350 ila 500 lira arasında satışa sunulması bekleniyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49