Öne Çıkanlar urfa sosyal medya Başkan Beyazgül erın sehıt

Bu haber kez okundu.

Türkiye'de Bir İlk

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Avrupa Birliği'nin işbirliği ile Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi ŞUSKİ Genel Müdürlüğünce hayata geçirilen 135 milyon liralık bütçe ayrılan, Şanlıurfa Atık Su Arıtma Tesisinde ŞUSKİ Genel Müdürü, daire başkanları, müşavir ve müteahhit firma yetkilileri ile ilerleme toplantısı yapıldı.

ŞANLIURFA ATK SU ARITMA TESİSİ

Avrupa Birliği Hibe Programı çerçevesinde yapımına devam edilen ve 2018 yılının başlarında tamamlanması beklenen 168 dönümlük alana kurulu Şanlıurfa Atık Su Arıtma Tesisi'nde fiziki gerçekleşme oranı yüzde 72 (%72) düzeylerine ulaştı.Proje aşamalarından olan kolektör hat döşeme çalışması toplam 22 bin metre (22 km) olarak tamamlandı. Atık su tesisi bittiğinde 144.833 m3/gün kapasiteli olarak faaliyet gösterebilecek.

ÇEVRE DOSTU PROJE

İleri biyolojik Atık Su Arıtma Tesisinin tamamlanması ile 800 binin üzerinde nüfusun atık suyu doğaya arıtılmış bir şekilde kazandırılacak. Aynı zamanda kendi enerjisini de üretecek olan tesis, tarımsal arazilerde de kullanılacak olan arıtılmış suyun oluşturacağı tasarruf ile milli servete önemli oranda katkı sağlamış olacak.Şehir merkezinde oluşan atık sular arıtılarak dereye deşarj edileceği için bölge halkı ve dere etrafında yaşayan halk için insan sağlık açısından olumsuz etki etmeyecek ve çevreye olumsuz hastalıklı mikroorganizmalar geçmeyecektir. Arıtma sonrası oluşan çamur solar kurutma sistemi ile kurutulduktan sonra belirli işlemlerden ve ünitelerden sonra istenirse tarımda gübre olarak kullanılabilecektir

TÜRKİYEDE BİR İLK

Türkiye’de bu büyüklükte şebeke elektriği kesile bile kendi ürettiği elektrik ile işletmeye devam eden ilk ve tek atık su arıtma tesisi özelliğinde olacak.

Atık Su Arıtma Tesisinde çamur gazından elde edilecek elektrik, yaklaşık 2 bin hanenin elektrik tüketimine eşdeğer olacaktır.

Tesis içerisindeki solar çamur kurutma tesisi alanı toplam 3 futbol sahası büyüklüğünde olup Türkiye’deki en büyük ve Avrupa’daki en büyük tesislerinden biri olacaktır.

Atık su arıtma tesisi, 4 adet ve 60 metre çapı ile Türkiye’deki en büyük son çökeltme tanklarına sahip bir tesis olacak.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49

banner48