Öne Çıkanlar Ahmet Demir sosyal medya Okullar kapanacak mı? Bakan Selçuktan yeni açıklama! İŞKUR Kura çekim sonuçları açıklandı Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk

Bu haber kez okundu.

şanlıurfa'da ilk kez denendi!
Koklear implant (biyonik kulak) ileri veya çok ileri derecede işitme kaybı olan kişiler için işitme duyusunu geri kazandırmaya ve iletişim kalitesini yükseltmeye yardımcı olan bir iç kulak protezidir. Koklear implant, işitme cihazından yeterince fayda göremeyen çocuk ve yetişkinlere, duymayı kolaylaştırma ve konuşmaları daha iyi anlama kolaylığı sunmak üzere tasarlanmıştır. Koklear implant, iç ve dış olmak üzere iki parçadan oluşur. İç parçalar alıcı-uyarıcı, dış parçalar ise sesi iletme bölümünü içerir.
Hangi tür işitme kayıplarında biyonik kulak takılabilir?
- Doğuştan veya sonradan işitme kaybına uğrayan 0-5 yaş arası çocuklar ve yetişkinler,
-İşitme kaybı sadece iç kulaktaki bir sorundan kaynaklanan ve işitme cihazları ile yeterli konuşma bilgisi alamayanlar,
-İşitme yeteneği varken geçirilmiş hastalık operasyon ve kaza sonucu işitmesini kaybeden erişkinler,
-Menenjit enfeksiyonu sonrası ileri düzeyde işitme kaybı olan hastalar,
- 2 yaş üstü çocuklarda her iki kulakta 80 dBHL veya bir kulakta 90 dBHL diğer kulakta 70 dBHL üstü kaybı olanlar,
- 2 yaş altı çocuklarda her iki kulakta 90 dBHL üstü kaybı olan çocuklar bu uygulamadan yararlanabilir.
Biyonik kulak ameliyatını gerçekleştiren Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kulak Burun Boğaz hastalıkları uzmanı Uzm. Op. Dr. Sefa İncaz;
“Şanlıurfa ilinde kamu hastaneleri bünyesinde hastanemizde ilk defa yapılan biyonik kulak ameliyatı yapmanın gururunu taşıyoruz. Bu hastalarda özellikle yeni doğan işitme tarama testlerinde olumsuz sonuçlanma sonrasında işitme kaybı teyit edildikten sonra cerrahi işlemle iç kulaktaki salyangoz kısmına yani Kokleaya cihaz yerleştirilebilmekte ve bu hastaların bir ay sonrasındaki dış parça takımından sonra hastaların sosyal hayata adaptasyonu sağlanabilmektedir.
Günümüzde işitme kaybı önlenebilecek bir durum haline gelmiştir. Şanlıurfa ilinde daha önce son beş veya altı yıldır bu ameliyat yapılamamaktaydı.
Kamu hastaneleri bünyesinde ilk defa bu ameliyatı tek merkez olarak yapmaya başladık. Bunları da halkımıza duyurmak istiyoruz.
Bu ameliyatla ilgili biraz bahsedecek olursam; ülkemizde yeni doğan işitme tarama testlerinde işitme kaybı her doğan yüz çocuktan birinde görülebilmekte. Akraba evliliği sık olması sebebiyle Şanlıurfa ilinde daha fazla olmakta ve bundan dolayı yeni doğan işitme tarama testleri özellikle önem arz etmektedir.
17 aylık doğuştan işitme engeli olan hastamızın her iki kulağına Koklear implant (biyonik kulak) ameliyatı yapıldı. Ameliyat başarılı geçti. Hastamızın yaklaşık iki günlük yatak istirahati sonrası taburculuğunu planlayacağız bir ay sonrasında hastanın dış parçası takılarak hastanın yeni sesleri duyması sağlanacak. Burada özellikle işitme kaybının önüne geçmek için yeni doğan tarama testleri önem arz etmektedir. Kaldı geçti gibi sonuçlanan yeni doğan tarama testlerinde olumsuz sonuçlarda mutlaka bir KBB hekimine konsülte edilmelidir.
Hastalarımız Biyonik kulak ameliyatı için il dışına gitmeden Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kulak Burun Boğaz kliniğine başvurabilir” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49