Öne Çıkanlar Vali Erin trafık kazası sanlıurfa urfa urfa haber

Bu haber kez okundu.

İşte Urfa'nın Kuş Türleri

ABDULLAH YİĞİT-

Şanlıurfalı olan Yaban Hayatı Fotoğrafçısı Yusuf Özbey Muhabirimiz Abdullah Yiğit`e Şanlıurfa'nın Şanlı kuşları hakkında özel bilgiler verdi.

Özbey , Şanlıurfa, medeniyetler beşiği buram buram tarih kokan çeşitli kültürlere ev sahipliği yapmış kadim kent. Şanlıurfa bugüne kadar kültürü,tarihi,sıra geceleri ve yemekleri ile sıkça gündeme geldi. Bugüne kadar Şanlıurfa’nın sahip olduğu bir başka değer pek fazla gündeme gelmedi. Şanlıurfa biyolojik çeşitliliği ile Türkiye’de hatırı sayılır bir konumda. Türkiye’de görülen tek kobra çeşidi olan Çöl Kobrası diğer adı ile Mısır kobrası Şanlıurfa Bozkırlarında yaşıyor, ayrıca boyu 1,5 metreye kadar ulaşan Çöl varanı ve geceleri aktif olan leş ile Beslenen Afrikada görmeye alışkın olduğumuz Çizgili Sırtlan ve Ceylan gibi daha bir çok türden canlı.

Özbey, Şanlıurfa aynı zamanda 300’e yakın türden kuşa ev sahipliği yapmaktadır. Bu yönü ile adeta kuş cenneti olan Şanlıurfa bir çok nadir Türün Türkiye hatta Avrupa `da görülebileceği tek şehir. Özellikle Birecik ilçesinde Bulunan Kelaynak, Akyanaklı, Arapbülbülü ve Çizgili İshak kuşu , Şanlıurfa bozkırlarında üreyen Kılkuyruk Bağırtlak, her yıl Kazakistan ile Arap yarım adası arasında göç ederken Ceylanpınar `da mola veren Sürmeli kızkuşu,yine Şanlıurfa Bozkırlarında Üreyen Büyük kızkuşu,Yeşil arıkuşu , Çöl koşarı , Şanlıurfa da kışı geçiren Ak kuyruklu kızkuşu ve kızılkuyruklu Örümcek kuşu başlıca sayabileceğimiz türler.

Şanlıurfalı olan Yaban Hayatı Fotoğrafçısı Yusuf Özbey vaktinin boş kalan kısmını bu türleri fotoğraflamaya adamış bir doğa sevdalısı. Şanlıurfa `da çektiği bir çok fotoğraf ile adeta parmak ısırtan Özbey’in yerli ve yabancı bir çok takipçisi var. Çektiği harika fotoğraflarla doğa severleri kendine hayran bırakan Özbey kuş fotoğrafçılığına kuş gözlemleyerek başlamış. Kuş fotoğrafçılığındaki idolü ise geçtiğimiz yıl vefat eden Atlas Dergisi fotoğrafçılarından Cüneyt Oğuztüzün dür. Oğuztüzün ile olan anısını anlatan Özbey ; onunla lise yıllarında tanışmış. Kendisine dergi için bir haber yapmak üzere geldiği Birecikte 1 hafta boyunca eşlik etmiş özel bir kuş türü olan Puhu kuşunu bulmasında ve çekimlerinde ona yardımcı olmuş ve böylece kuşlara olan tutkusu başlamış. Özbey’in babasıda yıllarca Birecikte koruma altında olan Kelaynak kuşlarına bakmış ve ordan emekli olmuş.

Yusuf Özbey Kültür ve İnanç turizminin başkenti konumunda olan Şanlıurfa’nın sahip olduğu biyolojik çeşitlilik özellikle kuş çeşitliliği açısından ele alındığında Doğa turizmininde önemli kentlerinden olabileceği bu konuda yerel yönetimlerin ve STK’ların yapacakları tanıtım çalışmalarında elindeki arşivi seve seve hiçbir ücret talep etmeden vereceğini belirtti. “ yeter ki Şanlıurfa sahip olduğu bu çeşitliliği korusun ve bizden sonraki nesillere de aktarsın bu konuda üzerime düşen ne varsa yapmaya hazırım. Ayrıca sizler aracılığı ile avcı dostlarıma seslenmek istiyorum lütfen silahı bırakıp fotoğraf makinesi alsınlar ve doğaya çıkıp öldürmek yerine canlıları ölümsüzleştirsinler” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Fjxhh 4 yıl önce

Fbncbb

Avatar
GÜLCAN 2 yıl önce

Nhmjölç

banner24

banner49

banner48