Öne Çıkanlar urfa sosyal medya Başkan Beyazgül erın bakan

Bu haber kez okundu.

Halfeti’nin simgesi karagül çiçek açtı

Cittaslow Uluslararası Koordinasyon Komitesince 2013'de "sakin şehir" ağına dahil edilen, mistik tarihi yapısı ve doğal güzellikleriyle yerli, yabancı turistlerin uğrak yeri arasında bulunan Halfeti'nin, karagül çiçeği açtı.

Ziyaretçiler tarafından rahatlıkla görülebilmesi için sahil kenarındaki sera başta olmak üzere, ilçede birçok yerde yetiştirilmeye başlanan karagül, konukların da ilgisini çekiyor

Doğal yapısı ve tarihi dokusuyla her yıl yüzbinlerce yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği Halfeti’de karagül sezonu açıldı. Karagül yılda sadece iki defa çiçek açıyor. Tomurcuk halindeyken siyah olan güller, zamanında toplanıp kurutulduğunda siyah kalmaya devam ediyor. Tam açtıklarında ise kırmızıya yakın bir renge dönüşen güller, kolonya, parfüm gibi kozmetik ürünlerin yanı sıra çikolata ve reçellerde de kullanılıyor.

KARAGÜL

Milattan önce 855 yılında Asur kralı 3. Salmanassar tarafından kurulduğu bilinen Halfeti, o zamanlar Şitamrat adı ile anılıyormuş. Günümüze kadar birçok medeniyete en sahipliği yapan Halfeti’nin ne yazık ki %80’i Birecik Barajı’nın yapılması sebebi ile Fırat Nehri’nin suları altında kalmış. Yani su altında yatan kocaman bir tarihten bahsediyoruz.

Taş mimarisi ile Doğu Anadolu Bölgesinin en önemli tarihi ve turistlik merkezlerden biri olan Halfeti bugünlerde Kayıp Kent ve Saklı Cennet isimleri ile de anılmaktadır.

Halfeti denilince akla sadece ülkemizde değil tüm dünyada kaybolmuş bir cennet geliyor. Ve de bununla birlikte kaybolmaya yüz tutmuş kara güller… Birecik Barajı ile Fırat sularında boğulan Halfeti’nin değişen ekolojik durumu neredeyse bu doğal mirasın üretiminin durma noktasına gelmesine sebep olmuş.

SİYAH GÜL NASIL YETİŞTİRİLİR?

Günümüzde bu güllerden yetiştirmek için seralar kurulmakta. Doğal olarak ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinde yetişen siyah gülleri sera ortamında istediğiniz mevsimde yetiştirebilme şansınız bulunmakta. Yetiştirme aşamasında tohum kullanacaksanız, siyah gül tohumu toprağa ekildikten sonra bol su ile sulanmalı ve mümkün olduğunda ekildiği bölgeden yeri taşınmamalıdır. Siyah güller çoğalarak açarlar ancak standart güllere oranla daha geç geliştiklerini söyleyebilmek mümkün.Siyah gül fidanları daha gençken aşılama yapmak gerekir. Budama yapılmaya başlandığı zamanlarda budama sonrası aşılamalar yapılabilir. Düzenli budama ve aşılama bitkinizin çok daha fazla serpilebilmesi için bir hayli önem arz ediyor.Siyah gülün rengini korumasını sağlayan en önemli unsur toprağıdır. O sebeple siyah gülü toprağından ayırmamalısınız lazım. Eğer diktiğiniz yerden alıp başka bir yere taşımaya kalkarsanız çiçeğin renginin koyu formunun bozulduğunu, kızıllıklarının çıkmaya başladığını görebilirsiniz. Kaynak: Siyah gülün anlamı nedir? Siyah gülün hikayesi nasıldır?

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49

banner48