Öne Çıkanlar Yine Halkın İçinde mıllı bırlık ve kardeslık getirildi boks restore

Bu haber kez okundu.

Birecik'te Kelaynak bereketi

Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü Şanlıurfa Bölge Müdürlüğüne bağlı Birecik Kelaynak Üretme İstasyonu, Şanlıurfa'yı ziyarete gelen turistlerin uğrak noktası oldu. Ziyaretçiler Kelaynak Tanıtım Merkezi'ni gezerek, kelaynaklar hakkında bilgi sahibi oluyor. Nesilleri tükenme tehlikesi ile karşı karşıya olan kelaynaklar, DKMP Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen çalışmalar neticesinde sıkı bir şekilde korunuyor.

GAP tur kapsamında bölgeye gelen ziyaretçiler Kelaynak kuşların olduğu Birecik ilçesinde bulunan Birecik Kelaynak üretme istasyonuna ziyaretçilerin uğrak yeri oldu.Türkiye'de sadece Birecik'te bulunan ve her yıl Şubat ayında üreme dönemlerini geçirmek için tabiata bırakılan kelaynaklar istasyonda yaşamını sürdürüyor.

NESLİ TÜKENMEKTE OLAN KELAYNAKLARIN SAYISI GİDEREK ARTIYOR!

Dünyada sadece Fas ve Türkiye'de bulunan kelaynaklar, 1977 yıllından bu yana Şanlıurfa Birecik'te Fırat Nehri kenarındaki Tarım ve Orman Bakanlığı'na bağlı Kelaynak Üreme İstasyonu'nda koruma altında tutuluyor. 1990 yılından itibaren göç etmeleri engellenen kelaynaklar, şubat- mart aylarında tutuldukları kafesten çıkarılarak, üremeleri ve yaşamlarını sürdürebilmeleri için doğaya bırakılıyor. Yılda 1 defa yumurtlayan kelaynaklar, temmuz ve ağustos aylarında da yeniden kafeslerine alınırken, içgüdüsel olarak göç yoluna gitmeleri engelleniyor.

1990 yılında sayıları sadece 11 olan kelaynakların, iyi bakımları, çevresel etkilerin azaltılması, göç zamanı yeniden kafeslerine alınmaları ve yeni yaşam alanlarına alışmaları ile üremeleri de çoğaldı. Bu yıl üreme döneminde 68 yeni yavrunun dünyaya gelmesi ile istasyondaki kelaynak sayısı 285'e yükseldi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49