Öne Çıkanlar Vali Erin trafık kazası memurlara ve işçilere toplu para iadesi müjdesi geldi. abıt demır oto alım satım

Bu haber kez okundu.

Başarılı öğretim görevlisinden, 'Kimlik, Öteki ve Ötekileştirme Bağlamında Sinema'

Harran Üniversitesi Şanlıurfa Sosyal Bilimler Meslek Yüksek Okulu Radyo ve Televizyon Programcılığında öğretim görevlisi Ferhat Kaçar, sinemada kimliği tartıştığı “Kimlik, Öteki ve Ötekileştirme Bağlamında Sinema” kitabı çıktı.

Kaçar, Fatih Akın’ın filmlerinden hareketle farklı kimlikleri tartışıyor. Kitapta öncelikle kimlik ve öteki tanımlamaları yaptıktan sonra Fatih Akın’ın filmlerin çok boyutlu kimlik tartışmalarına odaklanmaktadır. Kaçar kitabında insanın aşması gereken ve başkasını anlamanın, açısını paylaşmanın en önemli şey ötekinin kimliğini anlamak ve ona saygı duymasını gerektiğini belirtmektedir. Kaçar kitabında Bunun içinde ötekinin kimliğini anlamak gerekirciğini ifade ettiği kitabında etnik, dinsel, cinsel ve farklı madun grupların kimliklerine odaklanarak farklılığın zenginlik olduğunun altını çizmektedir.

Kaçar,"Kimlik kavramı 1950 ve 1960’lı yıllardan başlamak üzere günümüze kadar üzerine çok konuşulan, tartışılan bir kelime olmuştur. Günümüzde de aynı kimlik tartışmaları devam etmektedir. Bugün dünyada yaşanan acıların temelinde kimlikle ilgili problemleri görebilmek mümkündür. Onun için kimlik tartışmaları yazın ve görsel alanda sürekli ilgi odağında olmuş ve tartışılmıştır"dedi.

Kaçar’a göre kimlik bir arayıştır. ‘Ben kimim’ sorusuyla başlayan, ölene kadar süren bir arayıştır. Modern çağla başlayan bu kimlik bunalımları ve arayışları son yıllarda da yoğun bir şekilde tartışılmaya devam edilmiştir. Milli kimlik arayışları, dayandığı ulus kimliklerin inşası, modernite söyleminin içindeki en önemli tema haline gelmesi bunalımların daha da artmasına neden olmuştur. Modern çağdaki kimlik sorununun sadece ulus kimlik düzeyinde değil aynı zamanda kültürel yaşam içinde farklı düzeylerde ve bağlamlarda da etkisi olmuştur. Toplumsal cinsiyet, milliyetçilik, çok kültürlülük vb. alanlarda yapılan çalışmaların kimlik kavramını açıklamadan anlaşılması mümkün görünmemektedir"şeklinde konuştu

Kaçar, bütün bu kimlik çeşitlerini kitabında tartışmakta ve Fatih Akın’ın filmlerindeki karakterlerle somutlaştırmaktadır. Ötekinin ve madunun açısını hafifletmek için kimlik kalıp yargılarında kurtularak mümkün olabileceğini belirtmektedir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49

banner48