Şanlıurfa'nın meşhur tescilli Urfa peyniri ile diğer bir tescilli ürünü peynirli helva özellikle kış aylarında Kentte en çok tüketilen ürünlerin başında geliyor.
Şanlıurfalılar asırlardan bu yana damak zevkinin en güzel örneklerini veren zengin çeşitte yemeklerle beslenmesini bilmişlerdir. Yöre yemeklerinin lezzetleri yanında besin değerleri de çok yüksektir. Yemek yapma becerisinin yanında yaptıkları yemekleri misafirleriyle paylaşmak geleneği bütün Anadolu insanına mahsus bir özelliktir. Ancak Urfalıların misafir sevme özelliğinin, hiç bir öğün misafirsiz yemeğe oturmayan Hz. İbrahim (A.S.)'dan geldiği söylenmektedir.
Şanlıurfa Mutfak kültürü, geçmişten gelen en zengin kültürel miraslarımızdan biridir. Urfa Mutfağını, müstesna konumuna getiren, sahip olduğu tarihsel ve kültürel birikimidir.
Kentte meşhur tescilli Urfa peyniri ile diğer bir tescilli ürünü peynirli helva özellikle kış aylarında Kentte en çok tüketilen ürünlerin başında geliyor.
PEYNİRLİ HELVA MALZEMELER (6 KİŞİLİK)
½ kg tuzsuz Urfa peyniri
1 su bardağı sadeyağ
2 su bardağı un
2 su bardağı tozşeker
HAZIRLANIŞI
Tozşekerin üzerine bir bardak su konularak eritilir. Peynirler yıkanıp ince dilimler halinde doğrandıktan sonra suyu süzülür. Bir tavaya boşaltılan yağ hafif ateşte ısıtıldıktan sonra un ilave edilerek yaklaşık yarım saat süreyle sürekli karıştırılır. Un hafif pembeleşinceye kadar kavrulduktan sonra içerisine eritilmiş şeker dökülerek iyice karıştırılır. Helva kıvamını bulunca ortası açılıp peynir konulur, üzeri helvayla kapatılıp tavanın kapağı örtülür. Peynirler eriyince karıştırılıp servis tabaklarına alınır.