Halk arasında “kemik erimesi” olarak bilinen osteoporozun, özellikle ileri yaşlarda ciddi kırık risklerine yol açtığını belirten Dr. Müdüroğlu, hastalığın sinsi ve sessiz ilerlediğini vurguladı.

Nefroloji Uzmanı Dr. Gül Bayat’tan Polikistik Böbrek Hastalığı Uyarısı
Nefroloji Uzmanı Dr. Gül Bayat’tan Polikistik Böbrek Hastalığı Uyarısı
İçeriği Görüntüle

Dr. Müdüroğlu, “Dünya genelinde her üç kadından biri ve her beş erkekten biri kemik erimesine bağlı kırık riski taşıyor. Ne yazık ki birçok hasta, kırık oluşana kadar osteoporoz hastası olduğunu bilmiyor. Basit düşmelerde bile bu ihtimal göz ardı edilerek tedaviye geç kalınıyor.” dedi.

Osteoporozun önlenebilir bir hastalık olduğuna dikkat çeken uzman, “60 yaş civarında kemik dansitometrisi ile düzenli tarama yapılmalı. Dengeli, protein ağırlıklı beslenmek, kalsiyum ve D vitamini alımına özen göstermek, yeterince güneş ışığından faydalanmak ve sigara ile alkolden uzak durmak kemik sağlığını koruyor.” ifadelerini kullandı.

Tedaviden çok önlemenin önemine vurgu yapan Dr. Müdüroğlu, “Kemiklerimiz hayatlarımızın taşıyıcı kolonlarıdır; onların erimesine müsaade etmeyelim.” diyerek sözlerini tamamladı.