Şanlıurfa PTT Başmüdürü Süleyman Aydın’dan vatandaşlara çağrı: Son gün 30 Kasım Şanlıurfa PTT Başmüdürü Süleyman Aydın’dan vatandaşlara çağrı: Son gün 30 Kasım
Neredeyse her gün her yerde görülen bu çay tabağı "Acem Çay Tabağı" olarak bilinir ve İran kültüründen geldiği belirlendi.
Türkiye'nin milli çay tabağı olarak bilinen bu altlığın adı aslında "Acem çay tabağı"dır. Çay tabağının kökeni aslında İran'a kadar uzanıyor. İran'da ise "Nalbeki" ismiyle kullanılıyor. Uzun yıllar boyunca kullanılmaya devam eden bu çay tabağının tasarımının kime ait olduğu ise tam olarak bilinmiyor.
Bu çay tabaklarının üzerindeki renkler ve figürler ise gelişi güzel tasarlanmamış. İlk olarak çay tabağına bakıldığında kırmızı renkler dikkat çekiyor. Aynı tabağın mavi ve yeşil renkleri olsa bile kırmızı rengi her zaman daha fazla dikkat çekiyor. Kırmızı oluşuyla millileşen çay tabağına beyaz renk eşlik ediyor.
Kırmızı içi dolu şekiller çayı olduğundan daha demli, tavşan kanı gösterir. Yaldızlı aralıklar ise çayın aşırı demli gözükmesini önlemek içindir.
Çay tabağının orta kısmında bulunan çiçek figürüne ise Penç adı verilir. Penç, Türk sanatına ait bir süs desenidir. Ayrıca Farsça'da "5" anlamına gelir ve yine bu motif yaprak sayısına göre isimlendiriliyor. Çay tabağın yan taraflarında yer alan kırmızılar ise parmak izlerini temsil eder ve 7 adet olması haftanın günleri anlamına da geliyor.
Editör: Haber Merkezi