Türkiye’nin Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC) Pekin Büyükelçimiz Abdulkadir Emin Önen, DEİK Türkiye-Çin İş Konseyi’nin İstanbul’da düzenlediği toplantıya katıldı. Büyükelçi Emin Önen, toplantıda Asya Pasifik İş Konseyleri ve iş adamlarımız ile bir araya gelerek Çin ile ticaret ve işbirliği olanakları hakkında bilgiler paylaştı ve ticarete sadece Çin perspektifinden bakmamalarını söyledi.

Asya Pasifik İş Konseyleri ve çok sayıda iş adamlarımızın da hazır bulunduğu Türkiye - Çin İş Konseyi ‘Değerlendirme Toplantısı’nda konuşan ÇHC Pekin Büyükelçimiz A.Emin Önen, “Ticarete sadece Çin perspektifinden bakmayın. Balkanlar'da, Afrika'da Çin ile iş yaparıza bakın. Mücadele etmek zor; fakat iş birliği kolay” dedi.

10 yıl sonrasını ve daha sonraki yılları düşünerek hareket etmeliyiz

Türkiye’nin Pekin Büyükelçisi Abdülkadir Emin Önen, Türkiye’nin Çin ile ilişkilerini geliştirirken bugününü değil, 10 yıl sonrasını ve daha sonraki yılları düşünerek hareket etmesi gerektiğini belirterek, “Türkiye ile Çin arasındaki ikili ilişkiler son dönemde giderek hız kazandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'in son 2 yılda 4 defa bir araya gelmeleri, 2 liderin ilişkilere ne kadar önem verdiklerinin açık bir göstergesidir. Ekonomi ve siyaset, doğudan batıya doğru kaymakta. Hem nüfus anlamında hem de ekonomik göstergeler bunu bize göstermekte. Bu anlamda, bizim zaten Çin'i ya da Asya'yı ihmal etmemiz söz konusu değil. Türkiye, bulunduğu konum itibarıyla çok stratejik bir alanda ve bu alandan dünyaya bakış açısı 360 derece. O yüzden ne batı doğunun alternatifi, ne de doğu batıya alternatif. Biz hepsini değerlendirmek zorundayız ve Çin de bu konuda en önemli ülkelerden bir tanesi. Türkiye, Çin ile alakalı münasebetlerini geliştirirken, bugününü değil, 10 yıl sonrasını, belki daha sonraki yılları düşünerek hareket etmeli. Çünkü ekonomisi çok büyük bir hızla büyümekte ve bu büyüyen ekonomi sadece hızlı büyümekle değil, aynı zamanda Ar-Ge faaliyetlerinde de çok önemli mesafeler kat etmekte. Çin'in 'Kuşak ve Yol' adıyla anılan İpek Yolu'nu canlandırma projesine Türkiye de çok önem veriyor. İpek Yolu Türkiyesiz düşünülemez. Tren vagonları buradan dolu olarak gidecek ve artık dolu olarak dönecek. Çin de bunu istiyor. Trenin boş dönmesi zaten bir maliyet, bu maliyetin de üstesinden gelmek istiyor. Aynı zamanda iç piyasasına kendi üretiminin dışında diğer ülkelerden ithal etmek istediği ürünler var” diye konuştu.

Göbeklitepe UNESCO Dünya Miras listesine girdi

Büyükelçi Önen, Göbeklitepe’nin UNESCO Dünya Miras listesine girmesinin çok önem arzettiğini belirterek şöyle dedi;

“Şanlıurfa ilimizdeki Göbeklitepe UNESCO Dünya Miras listesine girdi. Dünyanın bilinen en eski anıt yapı grubu olan Göbeklitepe'nin tarihi günümüzden 11.000 yıl öncesine kadar uzanmaktadır. Göbeklitepe ile birlikte Türkiye'den UNESCO listesine giren alanların sayısı 18'e yükseldi.

Göbeklitepe ile ilgili video: https://www.facebook.com/TurkEmbBeijing/videos/2094512917538398/?t=17

Filenin Sultanları A Milli Kadın Voleybol Takımımız dünya 2.’si

Büyükelçi Önen ayrıca; “Çin'in Nanjing kentinde düzenlenen FIVB Voleybol Milletler Liginde final oynayıp, dünya 2.’si olarak ülkemize gümüş madalya kazandıran ve bize bu gururu yaşatan Filenin Sultanları A Milli Kadın Voleybol Takımımızı tebrik ederim.”

Büyükelçi Önen’e teşekkür

DEİK Başkanı Nail Opak, Yönetim Kurulu üyesi Murat Kolbaşı ve TFI-TAB Gıda Yatırımları’nın kurucu üyesi ve Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Korhan Kurdoğlu ile iş adamlarımız, Türkiye - Çin İş Konseyi ‘Değerlendirme Toplantısına katılan ÇHC Pekin Büyükelçimiz Abdülkadir Emin Önen’e katılımlarından ve verdikleri bilgilerden dolayı teşekkür ettiler.