Öne Çıkanlar urfahaber buyuksehır harran sanlıurfa 1 yaralı

Bu haber kez okundu.

Dünya’nın ilk yerleşim yeri!
Vali Hasan Şıldak her hafta sonu Kenttin bir çok tarihi noktasında değinerek yerli ve yabancı turistleri görmeye davet etti.
Şıldak, bu hafta Dünya’nın ilk yerleşim yerli olarak kabul edilen Göbeklitepe’yi tanıtarak Göebklitepe’ye benzer bir çok yapının olduğunu belirti.
Vali Hasan Şıldak yaptığı paylaşımda;
“2018 yılında UNESCO Dünya Miras Listesine alınan Göbeklitepe Türkiye’nin en çok bilinen tarihöncesi yerleşimlerinden biridir.
Bugüne kadar 4 anıtsal özel yapının gün yüzüne çıkarıldığı Göbeklitepe’de, kazılmayı bekleyen çok sayıda benzer yapının daha olduğu biliniyor.
2023 yılının ülkemizdeki en dikkat çekici keşiflerinden biri Göbeklitepe’de gerçekleşti.
D Yapısı’nın içerisinde, bir seki üzerinde, hareket halinde betimlenen bir yaban domuzu heykeli bulundu. Ağız, göz çevresi ve pençelerinde kırmızı, gövdesinde de siyah ve beyaz boya pigmetleri görülen yaban domuzu, bilinen en eski gerçek boyutlardaki heykel özelliği taşıyor.
Göbeklitepe’deki özel yapılar insanları bir araya getirmek için inşa edilmişti. Zemine gömülerek oluşturulan bu mekânların üzeri, T biçimli dikilitaşların taşıdığı bir çatı ile örtülüydü.
Dikilitaşlara sembolik anlamlar yüklenmişti, yüzeyleri hayvan ve geometrik desenlerle bezenen dikilitaşlar adeta topluluğun bildiği hikayelerin de taşıyıcılarıydı.
Göbeklitepe Şanlıurfa’da…”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49