Dostluk ve Barış Rallisi Europa Orient Rallyesin kapsamında Şanlıurfa’ya gelen Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ilk olarak rallicileri ziyaret ettikten sonra ralli arabası ile Şanlıurfa turu ardından yine aynı araç ile Rallicilerle birlikte Göbeklitepe’ye gitti. Burada tarihin sıfır noktasını gezen Bakan gelen misafirlere Göbeklitepe hakkında bilgi verdi. Bakan Ersoy’a Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül ve AK Parti İl Başkanı Bahattin Yıldız eşlik etti. Burada basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Bakan Ersoy, Türkiye turizmindeki son gelişmeleri ve Göbeklitepe’nin turizme etkisi konusunda önemli açıklamalarda bulundu.
Bakan Ersoy, Göbeklitepe’nin tarihin en eski yeri olduğunu ve onunla birlikte bilinen tüm tarihi geçmişin değiştiğini belirterek, Göbeklitepe ile ilgili tanıtımların Göbeklitepe Yılı ile sınırlı kalmayacağını ve diğer yıllarda da Kapadokya, Pamukkale ve İstanbul gibi tanıtımının devam edileceğini söyledi.
‘Bu tarz organizasyonlar tanıtım açısından oldukça etkili’
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “Dostluk ve Barış Rallisi Europa Orient Rallyesin özellikle bu yılın Göbeklitepe yılı olması yılı olmasıyla birlikte adını Göbeklitepe koyduk. Bugün Göbeklitepe parkuru tamamlanacak inşallah. Türkiye’yi ve Anadolu’yu çok iyi tanıtıp en son Kıbrıs’a geçecekler. Almanya’da başladı bu Türkiye’den geçerek ve Türkiye’den sonra Kuzey Kıbrıs’ta sonlanacak. Açıkçası bu tarz organizasyonları Türkiye tanıtımı açısından farkındalık yaratması açısından büyük faydası var. Biz Türkiye’yi bundan sonra reklam ağırlıklı tanıtmak istemiyoruz PR organizasyonlarla ve çeşitli grupları ve farklı yaşam tarzları ile Türki’ye olan algıları değiştirmek istiyoruz.” Dedi.
‘Avrupa’daki yansıması çok çok farklı oluyor’
“Türkiye’nin her köşesini farklı kültürden insanların kendi ağızlarından anlatmasını istiyoruz.” Diyen Bakan Nuri Ersoy, “Bu alanda bu tür organizasyonlar çok faydalı oluyor. Arkadaşlarımız zaten bunu 14’ncü kezdir düzenliyorlar. Her geçen gün etkisi ve Avrupa’daki yansıması çok çok farklı oluyor. Artık Türkiye’nin gönül elçileri oluşmuş Allah misafirlerimiz var içlerinde. Gönüllü bir şekilde bu organizasyonu yapıp Türkiye’nin tanınmasını istiyorlar.” Dedi.
‘Göbeklitepe bunu çok çok öteye taşıdı’
“Göbeklitepe’ye gelecek olursak biliyorsunuz turizmde tanıtım alanına Göbeklitepe’yi koyduk. Bunu yaparken sadece Göbeklitepe olsun veya Şanlıurfa Gaziantep, Adıyaman ve Diyarbakır’a yönelik Güneydoğunun tanıtımı sadece olsun diye yapmadık. Göbeklitepe tarihin sıfır noktası olarak başlamasıyla 12 bin yıllık bir süreci var biliyorsunuz eskiden yerleşimden sonra din odaklı tapınaklar oluşturuluyordu Göbeklitepe ile birlikte bütün bu yargılar değişti, din sebebi ile insanların yerleştiği ve keşfederek kalıcı yaşam tarzına geçtiğinin göstergesidir. Bundan önce Malta vardı biliyorsunuz yaklaşık 6 bin 500 yıl M.Ö 6500 yıl biz M.Ö 10 bin yıl olacak düşünürsek geçmişimizle Göbeklitepe bunu çok çok öteye taşıdı. Malta’daki tapınağa baktığımızda Göbeklitepe’nin yanında çok modern bir yapı gibi duruyor, bizimkinin orijinali çok daha farklı çok daha eski tarihlere gelmiş olmasıyla biz artık bu Göbeklitepe olgusunu sadece Göbeklitepe yılında değil diğer yıllarda da Göbeklitepe odaklı organizasyonlar yapacağız. Aynı Kapadokya gibi, aynı bir Pamukkale gibi aynı bir İstanbul gibi tanıtım yüzlerinden biri olacak Göbeklitepe. Buradaki en büyük üretken tarihin sıfır noktası olmasıdır.” Diye konuştu.
‘Konaklama dışında Gastronomiyi de vurgulayarak tanıtımlar yapacağız’
“Tabi tanıtımları eğlenceli ve keyifli organizasyonlarla yaptığınız zaman etkisi çok büyük oluyor. Ben katılımcılarla konuştum hepsinin istinasız söylediği şey Türkiye’nin gastronomisi. Yani ilk önce yemeklerden bahsediyorlar, ben her sefer dile getiriyorum özellikle biz bu seneden itibaren Türkiye’yi lokasyon olarak tanıtmayacağız, konaklama dışında Gastronomiyi de vurgulayarak tarihi yapısını ve ülkemizi tanıtacağız.” Diye konuştu.
‘Biz hedeflediğimizi 70 milyar dolar 2023 hedeflerine ulaşmak istiyoruz’
“Geçen sene istettikleri incelendiğinde 10 milyar dolar bir konaklama gelirimiz vardı, gastronomimizim 5 milyar dolar civarındaydı. Aslında bu konaklama ile gastronominin eşit olması lazımdır. Gastronomide iki katı almamız gereken yol var, ondan dolayı gastronomide bundan sonraki tanıtımlarımızda önem vereceğimiz öncelik tanıyacağımız konulardan biri olacak. Biz hedeflediğimizi 70 milyar dolar 2023 hedeflerine ulaşmak istiyorsak mutlaka gastronomide tanıtımlarımızı ve gelirimizi arttırmamız gerekiyor. Bu bağlamda ciddi çalışmalar ve organizasyonlar yapacağız, amacımız 2023 yılına geldiğimizde 70 milyar turizm gelirini Türkiye’ye kazandırmış olmamızdır.” Şeklinde konuştu.
‘Birçok insana ulaşması çok daha kolay oluyor’
“Ben 15 yıl önce böyle bir yarışa katılmıştım Türkiye’de Türkler tarafından organize edilen bir yarıştı, Uluslararası olması çok daha güzel aslında, burada sizlere ödevler veriliyor, kimi zaman hızlı gidiyorsunuz, kimi zaman bir yere uğruyorsunuz, tam vaktinde yetişmeniz gibi, aslında bu bir yarış değişik disiplindir. Ama her şeyden önce gerçek anlamı nedir eğlence ile geziyi birleştiren bir organizasyon olmasıdır. Zaten siz keyifli organizasyonlar yaratırsanız bunun tekrarı çok daha fazla oluyor yaygınlaşması birçok insana ulaşması çok daha kolay oluyor. Yani keyifli oluyor.” Şeklinde konuştu.
‘Kültür ve sanatla tanıtılmasının etkili bir tanıtım silahı olduğunu gördük’
“Biz şimdi böyle bir çalışma yapıyoruz, Türkiye genelinde bazı noktalarda reklam ile tanıtım yapıyoruz, bazı noktalarda tamamen çekim, kültür ve sanat ağırlıklı tanıtım yapıyoruz. Bunun en güzel uygulamasını Japonya’da yapıyoruz. Biliyorsunuz Japonya’da Türk Kültür Yılı bu bilinçte tanıtımları çekip oradaki sergiye gönderdik, birçok kültürel etkinliği beraberinde oraya taşıyoruz. Sonuçlarını da yavaş yavaş alıyoruz. Japonya’da inanılmaz bir sonuç geldi, bu yıl en çok Türkiye arayan ülkeler listesinde Japonlar açık ara birinci oldu. Bakın hiçbir reklam tanıtım hiçbir şekilde yapmadık, test edebilmek için 90 bin turist geldiği için tamamen kültür sanat faaliyetlerimizle içeri girdik. Ve inanılmaz bir sonuç aldık. Yılda 6 milyon, 5 milyon turist gönderen ülkeler Japonya’dan sonra geldiler Türkiye’deki aramalarda. Tespit ettiğimiz ve ön gördüğümüz ülkelerin kültür ve sanatla tanıtılmasının etkili bir tanıtım silahı olduğunu Japonya’da açık ve net bir şekilde gördük.” İfadesini kullandı.
‘Turizmde artışlar var’
“Bunun dışında özellikle Ocak ayından itibaren sırası Almanya’da, İngiltere’de, Rusya’da televizyon ve dergilerde çok yoğun ve dijital ortamda çok güzel reklam yapıyoruz, onun dışında da Hollanda’da, Ukrayna’da tanıtımlar yaparken bizlere en çok yolcu veren ülkeler temel alınarak aşağıya doğru yapıyoruz. İlginçtir Nisan ayı verilerini de incelemedi. Mesela bir iki artış yapan ülkelere bakıyorsunuz yüzde 48 ile Almanya, yüzde yüz 34 ile Rusya yüzde 31 ile İngiltere, bunlar çok yoğun Ocak ayında tanıtım yaptığımız ülkelerdir. Listeye hızlı bir şekilde hepsi girmişler demek ki tanıtımda baya etkili oluyor.” Diyerek konuşmasına son verdi.