Mustafa Bayar

Şanlıurfa'da çeyrek asra yakındır faaliyet gösteren aşevi, hayırseverlerin desteğiyle günlük 10 bin kişiye sıcak yemek ulaştırıyor. Kentte 1992'de birkaç hayırseverin girişimiyle kurulan "Gönüllü Kuruluşlar Aşevi"ndeki çalışmalar, ramazan ayında aralıksız devam ediyor.

26 yıl önce bir Ramazan ayında sadece fakirlere yemek dağıtmak amacıyla kurulan Gönüllü Kuruluşlar Aşevi, bünyesinde bulundurduğu aşçılar ve kasaplarla hizmetlerini sürdürüyor. öğle saatlerine yakın kenar mahallelerden yaşlı-genç, kadın-erkek birçok kişinin ellerinde yemek tabaklarıyla aşevinin kapısında sıraya girdikleri görülüyor.

Aşevi sorumlusu Aziz Kutluay, yaptığı açıklamada, yıllardır yardıma muhtaç insanlara sahip çıkmaya çalıştıklarını söyledi.

Hizmetin, hayırseverlerin desteğiyle yürütüldüğünü vurgulayan Kutluay, yemeğin yanı sıra giysi ve eğitim yardımında da bulunduklarını aktardı.

Yardımları yılın tamamına yaymaya çalıştıklarını anlatan Kutluay, "Aşevimiz yaklaşık 26 yılını doldurdu çeyrek asır oldu. Burada genellikle yoksul ailelere, muhtaç aileler, dul, yetim, mahkum ve Asker eşleri, engelli kardeşlerimiz bizlerden istifade ediyorlar. Sene boyu buradan yemek çıkarıyoruz. Günde 1 ton gıda sarf ediyoruz, yılda 360 ton gıdaya yakın bir ortalamaya denk geliyor. 26 senedir yardımseverlerin desteği ile ayakta duruyoruz, Ramazan münasebetiyle burası daha hızlandı, özellikle gelen yardıma muhtaç kişiler gıda istiyor biraz o konuda sıkıntımız var. Bayram üzeri olduğu için giyim isteniliyor giyimi hemen hemen hepsini karşıladık kundura sıkıntımız var. Çocuklar kundura istiyor eğer yardımlarınızı fitre, zekât ve oruç fidyelerini olarak vermek istiyorsanız çocukların ayakkabı ihtiyaçlarını gidermek istiyoruz"dedi.

Kutluay, "Burada kardeşlerimiz zekâtlarını değerlendirebiliyorlar. Bu gıdalar kazanlarda pişirilip yoksul ve muhtaç ailelere temlik (zekât niyetiyle verilen yardım) olarak veriyoruz. İstediği gibi yemeği tasarruf edebiliyor. Adak ve sadaka kurbanlarını burada kesiyoruz. Gelip bize parasını veriyor bizde onun adına alıp kasap yerimizde kesiyoruz. Veya kendisi alıp getiriyor. Böyle bir hizmetimiz de var. Esnafımız mallarının zekâtlarını değerlendiriyor"

Kutluay, " Bayram yaklaşıyor diye bayramlıkta dağıtıyoruz. Giyimlerini sağlamaya çalışıyoruz. O elbiseleri muhtaç ailelerle paylaşıyoruz. Fitrelerini, zekâtlarını hatta oruç fidyelerini burada değerlendirebilirler. Oruç fidyelerini kendileri adına biz kendisini oturtarak bu fakir aileye ver diyoruz. Fitreyi de aynı şekilde kullanıyoruz. Bu şekilde hizmetimiz devam ediyor." şeklinde konuştu.