Türkiye Çölyak Federasyonu Başkanı Hasan Doğan: - "Şanlıurfa'da 1 Bin 400 Türkiye'de ise 95 bin raporlu çölyak hastası var. Onların dertlerini dert edinip, onlara yardımcı olmaya çalışıyoruz"

Doğan, en fazla çölyak hastasının bulunduğu şehirlerin başında bin 400 kişi ile Şanlıurfa'nın geldiğini vurgulayarak, "Türkiye’de şu an 95 bin raporlu çölyak hastası var. Onların dertlerini dert edinip, onlara yardımcı olmaya çalışıyoruz. Çölyak, glutene karşı alerjisi olan bir hastalıktır. İnce bağırsağın glutene karşı alerjisi olduğu için glutenli bir gıda yiyemezler. Gluten, buğdayın içindeki sakız gibi bir maddedir. Bu madde de çölyak hastalarına da zararlı bir maddedir." diye konuştu.

Doğan, "Birçok kuruluşta çölyaklı hasta kardeşlerimize glutensiz gıda paketleri vererek yardımcı oluyor. Biz çölyaklı kardeşlerimizin çektiği sıkıntıları Meclise taşıdık. Mecliste TBMM Çölyak Hastalığı Araştırma Komisyonu kurularak birçok ilimizde incelemeler yapıldı. Sağlık Bakanlığımız bu hastalarımızla ilgili özel analizlere başladı. Çölyaklı kardeşlerimizin raporları önceden bir yıllıktı şimdi 3 yıla çıkarıldı. Ödeme işlemlerinde birkaç değişiklik yapıldı. Ayrıca glutensiz gıdaların marketlerde satılması için de çalışma yapılıyor."şeklinde konuştu.

Çölyaklılar Artık Sıcak Ekmek Yiyebiliyor

Doğan, çölyak hastaları için Şanlıurfa'da Haliliye belediyesi tarafından glutensiz ekmeklerin üretildiği fırın açıldı ve gıda paketin olduğu koliler Belediyeler tarafından karşılanıyor.

Doğan,"Haliliye belediyesi, Karaköprü Belediyesi, Eyyübiye belediyesi ve diğer ilçeler dahil herkesten kim hangi belediye ilçesinde ikamet ediyorsa o Belediyelerde liste şeklinde vermişim Sosyal Yardımlaşma Müdürlüğü'ne onlar Glütensiz paket yapıp dağıtıyor ücretsiz . Urfa'da çölyakla ilgili hiçbir zaman para geçmez her zaman ücretsizdir . Paketlerimiz içinde makarnası var, çikolatası var, bulguru, makarnası bunlar hepsi glütensizdir. Ayrıca Haliliye Belediyesi ilkini yaptı, paketlerin için kadayıf konuldu. Çölyaklı hasta yiyemediği kadayıfı da yemiş oldu"dedi.

Raporlar 1 Yıldan 3 Yıla Çıktı

Doğan,"Bir çölyaklı her yıl raporları yenilenirken 3 yıla çıktı. Ondan sonra SGK ödemeleri 80 ile 120 TL arasındaki ödemeler yapılıyordu, biz de bir fikir alışveriş yaptılar dediler ki kişiler ne kadar olması gerek 4 ile 8 yaş arası en az 300 TL olması lazım tabii ki bu arada damdan düşenler biriside benim, Benimde çocuğum çölyaklı 8 ile yetişkinler arasında 450 TL En azından bir glütensiz malzemesini alabilir diye belirtik, bir kilo makarna 18 TL Bunlar Tabii ki fiyatları düştü. SGK ödemleri yeni düzenleme ile İnşallah 350 ile 450 arasında olmasını bekliyoruz"dedi.

Çölyak hastalığı nedir?

Çölyak hastalığı, ince bağırsağa hasar veren yiyeceklerin alımı ile besin emilimini bozan sindirim sistemi hastalığıdır. Çölyak hastalığı olan kişiler için; buğday, arpa, çavdar ve yulafta bulunan gluten adı verilen protein zararlıdır.

Çölyak hastalığı olan kişiler, gluten içeren yiyecekler yediklerinde, bağışıklık sistemleri, ince bağırsağa zarar verecek bir yanıt oluşturur. Hasara vücudun kendi bağışıklık sistemi neden olduğu için, otoimmün bozukluk olarak adlandırılır. Besinler emilemediği için aynı zamanda emilim bozukluğu hastalığı olarak adlandırılır. Çölyak hastalığı genetik bir hastalıktır. Bazen gebelik, doğum, viral enfeksiyonlar ve bazı duygusal stresler sonrasında hastalık ortaya çıkabilir veya ilk kez aktif hale geçebilir.

Belirtiler nelerdir?

Çölyak hastalığı, hastaların tümünde aynı belirtileri göstermez. Bazı hastalar belirtileri çocuk, bazıları ise yetişkin yaşta gösterir. Uzun süre anne sütü alan kişilerde Çölyak hastalığının belirtilerinin daha geç ortaya çıktığı gösterilmiştir. Glutenin beslenmeye girdiği yaş ve alınan glütenin miktarı da önemlidir. Hastalığın belirti ve bulguları, ortaya çıkış zamanı kişiden kişiye oldukça değişkenlik gösterir.

BAŞLICA BELİRTİLER;

• Kronik ishal • Kilo kaybı • Açık renkli, kötü kokulu dışkı • Açıklanamayan veya tedaviye rağmen tekrar gelişen kansızlık • Gaz, tekrarlayan karın ağrısı • Kemik ağrısı, kas krampları • Davranış değişikliği • Boy kısalığı, gelişme geriliği • Adet düzensizliği • Ağız içinde soluk yaralar • Diş çürükleri

Çölyak hastalığı nasıl teşhis edilir?

Çölyak hastalığı teşhisini koymak için doktorlar kanda glutene karşı antikor seviyesini ölçen test istemektedirler. Eğer testler ve belirtiler Çölyak hastalığını düşündürüyorsa kesin teşhis için ince bağırsaktan küçük bir parça alınması gerekmektedir.

Tedavi nasıldır, neler yapılmalıdır?

Çölyak hastalığının tek tedavisi glutensiz diyet ile beslenmektir. Diyet gluten içeren tüm gıdalardan kaçınmayı gerektirir. Diyet tedavisi ile belirtiler düzelmekte, var olan bağırsak hasarı iyileşmektedir. Diyete başlanan günlerde iyileşme başlar ve ince bağırsak 3–6 ay arasında

tamamen iyileşir. Glutensiz diyet yaşam boyu sürdürülmelidir. Glutensiz diyete cevap alınması aynı zamanda Çölyak hastalığı tanısının doğrulanması anlamını taşır.

Glutensiz diyet

Glutensiz diyet; buğday, çavdar, arpa ve yulaf içeren tüm gıdalardan (hububat, makarna ve birçok işlenmiş gıda) çok az miktarlarda dahi yememek anlamına gelir. Mısır, patates, pirinç, soya unu zararsızdır. Et, meyveler ve sebzeler gluten içermez. Çölyak hastalığı olan kişiler bu yiyeceklerden istedikleri kadar yiyebilirler. Günümüzde glutensiz unlar ve bundan yapılmış hazır ürünlere market ulaşılabilmektedir.