Şanlıurfa’da pamuk ekim alanları geçen yıla oranla yüzde 35 azaldı. Sulanabilir arazileri ile kütlü pamuk üretiminde Türkiye üretiminin tek başına yüzde 40’ini gerçekleştiren Şanlıurfa’da 2019 yılında 2 milyon 87 bin 920 dekar arazide kütlü pamuk ekimi gerçekleştirilirken, 2020 yılı Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) beyanlarına göre bu oran 1 milyon 267 bin 591 dekara geriledi.
Güneydoğu Anadolu Projesi kapsamında yapılan yatırımlarla sulanabilir alanların artmasıyla kentte pamuk üretim alanları da düzenli olarak genişledi. Ancak pamuk ekilen alanlarda aşırı su kullanımı nedeniyle tuzlanma ve çoraklaşma gibi etkilerin ortaya çıkma ihtimaline karşı Tarım ve Orman Bakanlığı 2018'den itibaren aynı arazide pamuk ekiminin 3 yıl üst üste yapılmaması amacıyla ekim nöbeti uygulamasını hayata geçirdi. Böylece üreticiler aynı arazide 2 yıl pamuk ekimi yaptıktan sonra 3. yıl başka bir ürün ekimi yapmak zorunda kaldı.
"Nöbetleşe ekim" kapsamında çoğu pamuk üreticisi buğday ve mısır gibi ürünlere yöneldiğinden belirten çiftçiler pamuk üretimi Yüzde 35 oranında düşme nedenlerinden biri de son dört yıldır 80 kuruş olarak uygulanan prim desteği artırılmadığından çiftçilerde zarar ettiğinden dolayı pamuğa yönelmediğini belirtiler.
i.