URFA HABERLERİ

Ramazanda Nasıl Beslenmeli!

11 ayın sultanı olan Ramazan ayının gelmesine sayılı günler var. Bu yıl Ramazan ayında bizi 16 saatlik bir oruç süresi bekliyor.

Sıcak ve uzun günlere denk gelen 11 ayın sultanı Ramazan ayında oruç tutanların sağlıklarına da dikkat etmesi gerekiyor. Bunaltan sıcaklarla beraber açlık susuzluk insan dengesini ve metobolizmasını sarsmakta.

Oruç tutmanın sağlığı müsait insanlar için ayrıca bir sağlık getirdiğini belirten Diyetisyen Yasemin Billurcu onbir ayın sultanı Ramazan ayında doğru beslenme önerilerini açıkladı.

Ramazan ayı oruç tutan bireylerin beslenme düzeni değişmektedir. Sahur ve İftarda yanlış besinler tercih edildiğinde mide-barsak rahatsızlıkları başta olmak üzere birçok sağlık problemleri ortaya çıkmaktadır.

Sağlıklı beslenme programlarında öğün planı 3-6 öğün arasındadır. Ramazanda öğün sayısı 2 ye düşmektedir. Bazı bireylerde tek öğüne düşmektedir. Uzun süren açlık nedeniyle kan şekeri ve tansiyon düşer(tansiyon düşüklüğü yaşan bireyler için). Mide asit salgısı artar. Ramazan ayında uzun süre açlık sonucunda metabolizma yavaşlar. Yavaşlayan metabolizma sonucunda kilo artışı olabilmektedir.

Ramazanda dikkat edilmesi gerekenler ve tercih edilmesi gereken besinler :

Mutlaka sahura kalkılmalı, gece yiyip yatılmamalı, sahurda en az 1-2 saat vakit geçirilmelidir.

sahurda yağlı ve ağır besinlerden uzak durulmalı, süt, peynir, yumurta, çavdar ekmeği gibi kahvaltılık besinleri tüketmek en doğru seçimdir.

Günlük sıvı tüketimi çok önemlidir, sahurda mutlaka 4-5 su bardağı su içilmeli, iftardan sonra ise yine 4-5 su bardağı su tüketilmelidir.

Çay, kahve gibi içecekler vücuttan sıvı kaybını daha da artırmaktadır. Fazla tüketilmemelidir. Tüketilecek olan çay açık olarak iftardan 2 saat sonra içilebilir.

Boş olan mideye besinin fazla ve hızlı alınması sonucunda; sindirim problemleri, midede hazımsızlık, şişkinlik, yanma, bulantı, kabızlık, uyku hali gibi birçok sağlık problemleri ortaya çıkabilir.

İftar zamanı kan şekerinizi fazla yükseltmeyecek, az yağlı, posa yönünden zengin besinlerle başlamak en doğrusudur.

Bu nedenle iftara hafif yemeklerle başlanmalıdır. İlk 20 dakika sonra beyin doyma emrini verdiği için, bu dakikaları çorba, salata gibi yiyeceklerle geçiştirmek gerekmektedir. Daha sonra ana yemeğe geçilebilir.

İftar sofrasında yeterli ve dengeli beslenme çok önemlidir. karbonhidrat, protein, yağ tüketimi dengeli olmalıdır. Tüketilen yemeklerin porsiyon miktarları kişiye özgü planlanmalıdır. Her besin grubundan küçük porsiyonlar şeklinde tüketilmesi en uygun olanıdır.