Urfa'nın kurtuluşu tarihimizin altın sayfalarından biridir.Birileri bu kurtuluş mücadelesini başka kişilere bağlamaya çalışsa da bu mücadele Urfa halkının tarihin altın sayfalarına yazmış olduğu kurtuluş destanıdır.
 
Özellikle resmi tarih kitaplarında Kurtuluş Mücadelesini hak etmediği halde, bölgemizde İstiklal Mahkemeleri sırasında bölge halkına baskı,zulüm ve binlerce kişinin idamına sebep olmuş Ali Saip URSAVAŞ gibi birisine pay çıkarılmaya çalışılması acı bir durumdur.Urfa'nın kurtuluşunda büyük katkısı olan kişilerin unutturulmaya çalışılması daha da acı bir durumdur.Bu mücadelede o dönem Urfa da yaşayan ve günümüzün aydın eski dönemin eşraf tabiriyle anılan 12 kişiden oluşan ONİKİLER olarak adlandırılan kişilerin çok önemli payı vardır.
 
Onikiler bu kurtuluş mücadelesinde büyük gayretler göstererek ilimizin kurtuluşunda lokomotif görevini üstlenmişlerdir.Bu gayretlerine delili olacak aşağıdaki bilgileri aktarmak istiyorum.
 
Urfa, 7 Mart 1919’da İngilizler tarafından, daha sonra 7 Kasım 1919’da Fransızlar tarafından işgal edilmiştir.
 
Aralık 1919 başlarında bir gün Mutasarrıf Ali Rıza Bey’e Fransızlardan bir mektup gelir.
 
Bu yazı anlam itibarı ile şöyledir:
 
"…Urfa şehri içinde bize savaş açmak için teşkilat kuran ve yöneten ‘oniki’ kalburüstü şahıs olduğunu istihbar ettik. Bu hareket, halkı Mondros Mütarekesi gereğince Urfa`yı işgal eden müttefik kuvvetine karşı, isyana teşvik etmek demektir. En kısa zamanda bu şahısları bize teslim ediniz, onlara gereken dersi verelim..."
 
Neticede savaşa hazır olunduğunu, çekinecek hiçbir şeyin bulunmadığını düşünen “Onikiler” HODRİ MEYDAN manasında aşağıdaki cevabi notayı ertesi gün Fransızlara vermişlerdir.
 
… Biz Urfa Sancağı halkı sulhsever insanlarız. Bin yıldan beri bu topraklarda hür olarak yaşıyoruz. Ancak topraklarımıza göz dikenleri bu teşebbüslerinde hep pişman etmişizdir. Şimdiye dek sizin buraya muvakkat olarak geldiğinizi sanıyorduk. Fakat bayraklarımızı devlet dairelerinden indirmeniz, dahili işlerimizdeki müdahaleci tutumunuz, sizin Urfa'da temelli ve müstemlekeci olarak kalmak niyetinde olduğunuzu gösteriyor.
 
Bu kötü niyetinizi gördük ve biz Urfalılar, sizi bu topraklardan atmak için bütün gücümüzle çalışmaya yemin ettik. Esasen sözünü ettiğiniz ve ONİKİ sandığınız rakkam gerçek sayımız yanında çok küçük kalır. Zira Urfalılar size savaş açarak sizleri buradan çıkarmaya yediden yetmişe kadar yemin etmişlerdir. Bu sebepten 12 rakkamını tashih ederek 120.000 olarak notlarınıza geçirmeniz daha isabetli olur.
 
Madem ki Onikiden söz ettiniz biz de size seslenerek diyoruz ki: Evet, biz ONİKİLER daha fazlası ile varız. Şehirli ve köylü, Türk,Arap ve Kürt, yerleşik ve göçebe bütün Urfa Livası halkının hissiyatına tercümanız. Arkamızda bizim gibi yeminli onbinlerce mücahit vardır. Bizi tevkif edemezsiniz. Farzı muhal hayal ettiğiniz tevkifi yapsanız bile bu mücadele hareketini durduramazsınız. Biz Onikilerin yerini hemen 12 binler, 120 binler alacaktır.
 
BİZ ONİKİLER, teşkilatımızın elebaşılarıyız. BİZ ONİKİLER memleketimizi yabancı istilasından kurtarmak, istiklalimize kasteden­leri topraklarımızdan kovmak için her türlü savaşı göze almış bulunuyoruz.
 
Sizin bize ders vermeniz bir tarafa, çok geçmeden biz ONİKİLERİN ve Urfa Mücahitlerinin size nasıl bir ders vermiş olacağını göreceksiniz.
 
Size tavsiyemiz, biz ONİKİLERİN ve temsilcisi bulunduğumuz 120 binlerin sillesini yemeden ve çok geç olmadan, medeni milletlere yakışır bir tarzda Urfalılardan özür dileyerek Fransa'ya dönmenizdir...
 
Bütün Urfa Sancağı halkı adına ONİKİLER.
 
Aralık 1919
 
(9 Şubat 1920’de muharebe başlamış ve 11 Nisan 1920 Fransızlar Urfa’yı terk etmişlerdir.)
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49