Öne Çıkanlar Dev Bir Proje İçin Daha Bismillah Dedi erik ilçeye yeni spor kompleksleri kazandırıyor Urfada feci kazada ölü sayısı 7ye çıktı bayram

Bu haber kez okundu.

Yöresel kıyafetler yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor

Tarihi bedesten çarşısında satılan yöresel kıyafetler, şallar, şalvarlar ve poşular Şanlıurfa turizmin canlanmasına neden oluyor. Sonbahar ile birlikte işleri düşen esnaf mevsimlik işçilerin dönmesini bekliyor.

Şanlıurfa da tarihi bedesten çarşısında satılan yöresel kıyafetler, şallar, şalvarlar ve poşular turizmin canlanmasına neden oluyor. Yerli yabancı turistler en çok bu kıyafetlere ilgi duyarak fotoğraf çektiriyorlar. Çarşıda bulunan esnaf ise tanıtımın yapılmaması nedeniyle gereken ilgi ve alakanın görünmediğinden şikayetçi. Tarihin doruk noktalarından olan Şanlıurfa Haşimiye Çarşısı ve iç kısımda yer alan Bedesten çarşısında olan esnaf Kış doğru girilmesiyle birlikte işlerin azaldığı Kentten göç eden mevsimlik işçilerin dönmesiyle işlerin açılacağını belirti.

“İŞLER DURGUN ŞUANDA”

İşlerinin durgun olduğunu ifade eden Esnaf Abdulkadir Gani Bayraktar: “İşler şuanda birazda durgun her yıl böyle olur ama tarım işçisi olarak başka illere gidenler Urfa’ya gelmesiyle işler iyi olur. Genellikle burada alışveriş yapanlar eşariler, turistler” dedi.

“FİYATLAR BU YIL YÜKSEK”

Fiyatlarla ilgili de konuşan Esnaf Bayraktar: “Fiyatlar bu yıl yüksek çünkü dolarla getirdiğimiz için pahalı ama yine isteyen olursa alabiliyor. Vatandaşlarımızın dışında Suriyelilerde gelip alışveriş yapıyor ama bedestan çarşısında eskisi gibi değil” ifadelerini kullandı.

“DOLAR BAZINDA DUBAİ’DEN GELİYOR”

Ürünlerin dolar bazından Dubai’den geldiklerini ifade eden Esnaf Ahmet Arkan ise: “İşlerimiz durgun çünkü vatandaşlarımızın çoğu mevsimlik olarak dışarıda oldukları için durgun. Bizim işlerimiz yöresel olarak arap, kürt kesimi alışveriş yapıyor ürünlerde zaten dolar bazında Dubai’den geliyor burada da 50-60 liradan satılıyor” dedi.

BEDESTAN ÇARŞISI

1562 yılında Gümrük Hanı'nın güneyine bitişik olarak inşa edilen ve 1740 tarihli Rızvan Ahmet Paşa Vakfiyesi'nde ''Bezzazistan'' adıyla geçen Bedesten Çarşısı yer alıyor.

Çevresindeki 4 çarşıya bağlanan kapıları bulunan Bedesten, 1998 yılında Şanlıurfa Kültür, Sanat ve Araştırma Vakfı tarafından restore edildi. Günümüzde yöresel giysi ve aksesuarların satıldığı çarşı olarak kullanılan Şanlıurfa Bedesteni, Anadolu'da otantik değerini yitirmeyen ender çarşılardan biri kabul ediliyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49

banner48