Öne Çıkanlar Şanlıurfaspor Nazili Belediyespor sosyal medya polis Suriyelilerin Girişimciliğe Teşviki İçin Düğmeye Basıyor patates

Bu haber kez okundu.

Yeni Teşvikten Yararlanmanın Şartları
Şanlıurfa ilimizde de işverenlerin sabırsızlıkla beklediği teşvik, 6486 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 29/5/2013 tarihli ve 28661 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Karara göre, uygulama, belirtilen 51 yerde faaliyet gösteren, 10 ve üzerinde sigortalı çalıştıran özel sektöre ait iş yerlerini kapsayacak. Malüllük, yaşlılık ve ölüm sigorta primi işveren hissesinde 5 puanlık prim teşvikine ilave, sigorta primine esas kazanç alt sınırı üzerinden hesaplanmak üzere 6 puan ilave edilmek suretiyle sigorta primi teşviki uygulanacak.

Şanlıurfa Sosyal Güvenlik İl Müdürü Kaşif Kılıç, işverenlerin merakla beklediği +6 puanlık SGK prim teşviki hakkındaki Bakanlar Kurulu kararının Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini belirterek, ilave teşvik uygulamasının önemli avantajlar sağladığını söyledi.

SGK prim teşviki hakkında bilgi veren İl Müdürü Kaşif Kılıç, “Söz konusu indirimle ilgili de 29.05.2013 tarihinde Resmi Gazete’de bir düzenleme daha yapıldı ve uygulama biraz daha genişletildi. Buna göre “on ve üzerinde sigortalı çalıştıran işyerlerine uygulanmak üzere, işveren prim hissesinden yapılan yüzden 5’lik indirim puanına ek olarak, asgari ücret üzerinden altı puana kadar ilave puan eklemeye, sosyo-ekonomik gelişmişlik endeksini dikkate almak suretiyle ilave puan uygulanacak illeri ve uygulama süresini belirlemeye Bakanlar Kurulu yetkilidir” diye bir hüküm geldi. 14.07.2013 Pazar günü itibariyle de Bakanlar Kurulu kararı yayımlandı ve teşvik uygulanacak 51 il ve teşvikin uygulama süreleri belirlendi. Söz konusu illerde 10 ve üzeri işçi çalıştıran işverenlerin sigorta primlerine yapılan 5 puanlık hazine indirimine ilave, 6 puan ilave edilmek suretiyle sigorta prim teşviki uygulanacak.

Yeni Teşvikten Yararlanmanın Şartları

Şanlıurfa ve diğer 50 ilde, on ve üzerinde sigortalı çalıştıran işverenlere uygulanmak üzere 5 puanlık prim indirimine ilave olarak çıkartılan 6 puanlık prim teşviki, imkanı getirildi. İşverenler açısından temel şart on ve üzerinde işçi çalıştırmak, sigortalı açısından ilave istihdam yönünden herhangi bir düzenleme olmadığından Kanun hükmünün yürürlüğe girdiği 01.06.2013 tarihinden önce işe alınan ve sigortalılığı devam eden, 01.06.2013 tarihinden sonra işe alınan sigortalıların tamamından dolayı yararlanacaktır.

Buna karşın; Sosyal güvenlik destek primine tabi, çalışanlar, Libya’da çalışanlar, 3308 sayılı Kanunda belirtilen aday çırak, çırak ve işletmelerde mesleki eğitim gören, öğrenciler, Meslek liselerinde okumakta iken veya yüksek öğrenimleri sırasında zorunlu staja tabi tutulan öğrenciler, İş kaybı tazminatı alanlar, Harp malülleri ve vazife malüllüğü aylığı alanlardan dolayı genel sağlık sigortası primlerinde beş puanlık indirimden yararlanması mümkün bulunmamaktadır.

YURTDIŞINDA ÇALIŞTIRILAN İŞÇİLERDEN 5 PUANLIK İNDİRİM YAPILACAK

Özel sektör işverenlerinin yurt dışındaki işyerlerinde çalıştırılmak üzere 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı olarak yurt içinden götürülen sigortalılar için, genel sağlık sigortası prim oranın işveren hissesine ait kısmından beş puanlık kısmına isabet eden tutar Hazinece karşılanacaktır.

TEŞVİKTEN YARARLANAMAYACAK İŞYERLERİ

5335 sayılı Kanunun 30 uncu maddesinin ikinci fıkrası kapsamına giren kurum ve kuruluşlara ait işyerleri; 2886 sayılı Kanun ve 4734 sayılı Kanun hükümlerine istinaden yapılan alım ve yapım işleri, 4734 sayılı Kanundan istisna olan alım ve yapım işlerine ilişkin işyerleri; ek 2 nci madde kapsamında uygulanan teşvikten yararlanan işyerleri ile sosyal güvenlik destek primine tabi tutulmak suretiyle çalışanlar hakkında bu bent hükümleri uygulanmayacak.

TEŞVİKTEN YARARLANMA ŞARTLARI

Bu bent hükümlerinden faydalanabilmek için; çalıştırdıkları sigortalılarla ilgili olarak işverenler tarafından bu Kanun uyarınca verilmesi gereken aylık prim ve hizmet belgelerinin yasal süresi içinde Kuruma verilmesi, bu sigortalılara ilişkin olarak yatırılması gereken sigorta primi tutarlarının Hazinece karşılanmayan kısmının yasal süresi içinde işverenlerce ödenmiş olması ve bu işverenlerin Kuruma prim, idari para cezası ve bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı borcunun bulunmaması veya mevcut borçlarının 6183 sayılı Kanunun 48 inci maddesine göre tecil ettiren ve taksitlendirilmiş olması gerekmektedir.

KAYITDIŞI İSTİHDAM YAPTIĞI TESPİT EDİLENLER TEŞVİKTEN YARARLANAMAYACAK

5510 sayılı Kanunda yapılan kontrol ve denetimlerde, çalıştırdığı kişileri sigortalı olarak bildirmeyen işverenlerin teşvikleri bir yıl süreyle durdurulmakta iken, 6486 sayılı Kanun ile getirilen düzenleme ile bildirimi yapılan kişilerin fiilen çalışmadığının tespit edilmesi hâlinde, yine aynı yaptırıma maruz kalacağı hususunda dikkat edilmesi gereken diğer önemli bir ayrıntı.

YENİ TEŞVİK NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

Yeni teşvik 30.05.2013 tarihli Bakanlar Kurulu Kararı eki III-sayılı listede yer alan Şanlıurfa İlimizde teşvik şartlarını taşıyan işverenlerimiz söz konusu teşvikten 01.01.2013 tarihinden başlayan,31.12.2018 tarihine kadar devam eden süreçte yararlanma imkanına sahip olacaktır.

YENİ TEŞVİK İŞVERENE NASIL BİR AVANTAJ SAĞLIYOR?

5510 sayılı Kanunun 81 inci maddesine 6486 sayılı Kanun ile eklenen ikinci fıkra hükmünün Bakanlar Kuruluna verdiği yetkiye istinaden, 14/7/2013 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 30/5/2013 tarihli ve 2013/4966 sayılı Bakanlar Kurulu kararıyla da, anılan fıkrada öngörülen işveren hissesi sigorta primi teşviki kapsamına giren yerler, uygulama süresi ile malullük,

yaşlılık ve ölüm sigorta primlerinde beş (5) puanlık prim indirimine ilave olarak, prime esas kazanç alt sınırı üzerinden uygulanacak olan işveren hissesi sigorta primi teşvikine ilişkin prim oranı (6 puan) belirlenmiştir.

Örneğin Şanlıurfa İlinde organize sanayi bölgesinde faaliyet gösteren bir işyerinin 2013/Ağustos ayında 10 işçi çalıştırdığını ve işçilerin brüt ücretlerinin 2.500,00 TL olduğunu varsaydığımızda; Bu işyerinin yararlanacağı teşvik tutarı;

10 işçi *2500* %5 =1.250,00 TL (5 puanlık prim indirimi)

10 işçi *1.021,50* %6=612,90,00 (6 puanlık indirim)

Toplamda 1862,90 TL bir teşvik tutarı sağlanmış olacaktır.

6486 sayılı Kanun ile gelen teşvik özellikle gelişmekte olan Şanlıurfa İlimizde istihdamı artıracağını düşünmekteyiz. İşverenlerimizin bu teşvik hakkını kullanırken özellikle sigortasız işçi çalıştırması veya fiilli çalışması olmayan kişileri bildirmesi halinde bu teşvikten bir yıl süreyle mahrum kalacağı hususuna göz ardı etmemeliler.”

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49