Öne Çıkanlar urfa sosyal medya Başkan Beyazgül erın bakan

Bu haber kez okundu.

Yeni mahsul kabak
Naci Çetindağ
Şanlıurfa’da, en çok tüketilen kuruyemişlerin başında yer alan kabak çekirdeği piyasaya çıkmaya başladı.
Vatandaşların, özellikle kış aylarında çokça tükettiği kabak çekirdeği, kabakların reçel yapımında kullanılması sonucu elde ediliyor ve kurutulduktan sonra kavruluyor. Ateşte kavrulan kabak çekirdekleri, Şanlıurfalıların vazgeçilmezi olurken, eve gelen misafirlere de ikram ediliyor.
Üretim bakımından pamuk, buğday, üzüm ve mısırdan sonra beşinci sırada yer alan kabak, Şanlıurfa bölgesinin sıcak olması dolayısıyla bol verim elde ediliyor. Bu anlamda kabak yetiştiricileri de memnun olurken, yetiştiricilerden kimi kabağı olduğu gibi fabrikaları satıyor, kimisi de evde çekirdeklerini çıkardıktan sonra reçel yapımında kullanıyor.
Kabaklardan reçel elde eden yetiştiriciler, hem reçel, hem de çekirdekten para kazanıyor. Kabağın çok avantajlı olduğunu söyleyen kabak yetiştiricileri, önümüzdeki yılda bütün araziyi kabak ekmek için ayıracağını aktararak, “Bölgemizde tarım her geçen sene daha da yok olurken, kabak öyle değil, kabak şu an için para kazandırıyor ancak, üretimi fazla olursa, onunda kârı kalmaz. Biz  ektiğimiz kabakları evde işliyoruz, çekirdeklerini ayrı, reçelini ayrı satıyoruz” ifadelerini kullandı.
Öte yandan, şimdi tezgahlarda yer alan kırmızı fıstıkların, birkaç gün sonra kabak çekirdeğinin alacağını söyleyen vatandaşlar, Urfa’da artık “kabak” döneminin başladığını söylüyor.  

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49

banner48