Öne Çıkanlar eyyübiye Yine Halkın İçinde mıllı bırlık ve kardeslık getirildi boks

Bu haber kez okundu.

Yeni Mahsul İsot Görücüye Çıktı

Yaz aylarında Şanlıurfalıların vazgeçilmezi olan isot (pul biber) tezgahları süslemeye başladı. Halk arasında Urfa isotu olarak bilinen pul biber, yaz ayının gelmesi ile kurutulup çekildi. Kurutulup çekilen biberler, baharatçılardaki tezgahta yerini aldı. İl dışından Türkiye’nin her yerinden sevilen istenilen ve sipariş edilen yeni mahsul ürünler tadından ve renginden taze olduğu anlaşılıyor.

Eyyübiye ilçesi Haşimiye bölgesinde baharatçılar yeni ürünlerin geldiğini ve bunların fiyatlarının 30 ile 80 lira arasında değiştiğini belirtti. Esnaf, Türkiye’nin her yerinden beğenilerek sipariş ediliyor dedi. Bilindiği üzere ev yapımı olan bu ürünler mideye rahatsızlık vermiyor. Bazı doktorlar bile Urfa biber salçasını tavsiye ediyor. Yıllarca biber ve salça yemeyen insanlar bile Urfa biberini salçasını rahatlıkla yinebildiği belirtildi.

İSOTUNUN 'ACI' SERÜVENİ

Şanlıurfa yemeklerinin vazgeçilmezi olan isot, Baharda ekilerek Temmuz sonu ile Ağustos başında hasadı yapılan biberler, birçok zahmetli aşamadan geçilerek isot haline getiriliyor. Sıcağın etkisiyle kırmızıya dönen biberler, çiftçiler tarafından tarladan toplanıyor. Kadınlar tarafından tohumları ayıklanan biberler, daha sonra belirlenen alanlarda serilip güneşte kurutuluyor. Birkaç gün içinde kuruyan isotlar, tırmık yardımıyla toplanıp makineye vuruşuyor. Tuz ve zeytinyağı ile tatlandırılan isot sofralardaki yerin, alıyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49