Öne Çıkanlar Dev Bir Proje İçin Daha Bismillah Dedi Urfada feci kazada ölü sayısı 7ye çıktı erik sosyal medya sanlıurfaspor

Bu haber kez okundu.

Urfa’da Yaz Sezonun İş Kaynağı İsot
Şanlıurfalılar yemeklerin olmazsa olmazı arasında yer alan pul biber ve biber reçeli çıkarma telaşında, tarladan araçlarla yüklenen isot şehir merkezinde mahallerde dolaştırılarak torbalar halinde satılıyor.
 
Şanlıurfa’da yazın gelmesi ile işsizlik oranında azalma meydan geliyor, bunların başında İsot sezonunda küçük araçları olan vatandaş köylere gidip tarladan aldığı isot’u şehir merkezinde getirip mahalle aralarında dolaşarak çuvallar halinde İSOT’U satarak geçimini sağlıyor.
 
Bahçelievler setinde tarladan aldığı İsot satarak geçimini sağlayan Mahmut Bürüntaş” Aracımla 3 arkadaşla birlikte İsot satıyoruz Nakliyatı içinde her şey içinde tarladan alıp torbasını 20 liraya satıyoruz temiz, kaliteli biber sezon başında başlıyoruz Eylül sonunda sezon bitiyor günde ortalama 80-100 torba sattığını belirti”
 
Şanlıurfa'da bölge insanının vazgeçilmez damak tatlarının başında gelen isot (pul biber) uzun ve zahmetli bir sürecin ardından tarlalardan kullanıma hazır hale geliyor.
 
İlkbahar aylarının son günlerinde ekilip, yazın yapılan sulamanın ardından sonbaharda vatandaşlar tarafından tarlalardan toplanan biberler, kamyonlarla satılacakları hale getiriliyor. İsot hazırlayarak geçinen aileler tarafından satın alınarak, evlere veya bahçelere götürülen biberler, burada yıkandıktan sonra saplarından ve çöplerinden arındırılıyor. Elle parçalandıktan sonra yerlere serilen naylonların üzerinde bekletilen biberler gün içerisinde ters yüz edilerek güneşte tamamen kurutuluyor. Rengi koyulaşan kurumuş biberler makinelerde pul biber haline getirildikten sonra, zeytinyağıyla harmanlanarak o eşsiz tadı ve parlaklığı kazanıyor.
 
 
Şanlıurfa’da her yıl yaklaşık 1000 ton biberin kurutularak tüketildiği tahmin ediliyor.
 
İsotun kilosu, kalitesine göre 20 ile 40 TL arasında değişen fiyatlarla satılıyor. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49

banner48