Öne Çıkanlar Yine Halkın İçinde mıllı bırlık ve kardeslık getirildi boks restore

Bu haber kez okundu.

Urfa'ya atanan doktor gelmeden başka bir ile tayin yaptı

Bin 600 çölyak hastasının bulunduğu Şanlıurfa’da gastroenteroloji doktorunun olmaması hastaları mağdur ediyor. Dönemin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba’nın girişimleriyle ihtiyaç duyulan doktor Şanlıurfa’ya atandı ancak doktor daha göreve başlamadan eş durumundan dolayı tayin istedi. Bunun üzerine Fakıbaba, yeni atamalar yapılmadan bakanlık ile görüştü ancak gastroenteroloji branşında atama yapılmayacağı, iki ay sonraki atamalarda söz konusu branşta doktor olması haline atama yapılacağı bildirildi.

GAP BAŞKENTİNDE ÇOCUK GASTROENTEROLOJİ DOKTORU YOK

GAP'ın Başkenti sayılan Şanlıurfa'da çölyak hastaların dramı devem ediyor. Kente çölyak tanısını koyacak bir hekimin ve bölümün olmaması vatandaşları mağdur ediyor. Geçtiğimiz aylarda Sağlık bakanlığı tarafından Şanlıurfa’ya bir çok branşta doktor ataması yapıldı. Yapılan atamalar arasında Şanlıurfa eğitim ve araştırma hastanesine çocuk gastroetntoljinin Doktor'da yer aldı. Atanan doktor Şanlıurfa'ya atanan doktorların büyük bölümü, ya göreve başlamadan ya başladıktan kısa süre sonra ya da mecburi hizmeti biter bitmez şehirden ayrılıyor. 2016 yılında Şanlıurfa'nın en büyük hastanesi olarak kapılarını hizmete açan Eyyübiye Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde gelen doktorlar bir iki yıl içinde Kentti terk ediyor.

ŞANLIURFA'DA, HER YIL ORTALAMA 60 BİNİ AŞKIN ÇOCUK DÜNYAYA GELİYOR

Türkiye'nin en kalabalık ve genç nüfusun yoğun olduğu illerin başında gelen Şanlıurfa'da, her yıl ortalama 60 bini aşkın çocuk dünyaya geliyor. Buna karşın yaklaşık 500 Bin Suriyeli vatandaş buna dahil değil. Şanlıurfa son yıllarda hastane yatırımına karşın doktor kadrosunun yetersizliği nedeniyle dikkat çekiyor. Özellikle çocuk branşlarında ciddi eksikliğin olduğu Şanlıurfa'da, vatandaşlar başka illerin sağlık kuruluşlarında tedavi arıyor. Genç nüfusun olduğu kentte tek çocuk gastroenteroloji doktorun olmaması Çölyak hastalarını mağdur etti.

TAYİNİ ÇIKAN DOKTOR URFA’YA GELMEDEN BAŞKA BİR İLE TAYİN OLDU

Milletvekilleri ve il yöneticilerinden doktor kadrosunun güçlendirmesini isteyen Şanlıurfalılar,“Birçok branşta doktor olmadığı için Gaziantep ve Adana'nın yolunu tutuyoruz. Özellikle Şanlıurfa'ya tayini çıkan Çocuk gastroenteroloji uzmanının Kentte gelmeden tayini başka bir ile yapması Şanlıurfalıları mağdur ediyor.

Şanlıurfa'da Bin 650 Çölyak hastası bulunduğunu söyleyen Şanlıurfa Çölyak dernek Başkanı Hasan Doğan, bu hastaların yüzde 80'inin çocuk olduğunu ve olan bir uzman Çocuk gastroenteroloji doktorunun tayinin çıkmasıyla kentte hastalara bakacak Çocuk Gastro Enterelogu'nun bulunmadığını belirtti.

Doğan, "Doktorumuz ataması yapıldığı an üç, dört ay kaldıktan sonra hemen tayinini istiyor. Tayini istedikten sonra Şanlıurfa'da durmuyor. Bu da büyük bir sorun. Bizim Urfa'daki hastalarımız Antep'e, Malatya'ya, çevredeki illere mecburen muayeneye gidiyorlar. Urfa gibi bir yerde çocuk gastroenterolojisi olmayışı büyük bir sorun. Şu anda hiç doktorumuz yok. Çocuklarımız rahatsızlansa ya Antep ya Maraş ya Malatya ya da Ankara'ya gitmek zorundayız, Sağlık Bakanlığından ricada bulunuyorum. Acilen Şanlıurfa Çocuk Hastanesinde çocuk gastroenteroloji doktorunun mutlaka olması lazım. Hemen hemen Bir aydır doktorumuz yok"dedi.

DOKTOR SEVİNCİMİZ KURSAĞIMIZDA KALDI

Şanlıurfa çölyak derneği olarak 2 tane konumuz var, en önemli konumuz Şanlıurfa'da çocuk gastroetntolji doktoru yok 6 ay önce çocuk doktorumuz Urfa'dan tayini çıktı. Biz ve Şanlıurfa eğitim ve araştırma hastanesi baş hekimi Çocuk gastroetntolji doktoru için talepte bulunduk. Bizim girişimlerimiz ve Bürokrat ile milletvekillerin girişimiyle bir çocuk gastroetntolji doktorun atması yapıldı. Sevindik doktorumuzu bekliyoruz Urfa'da bin 600 çölyaklı hasta var. Hastakların 700’ü çocuk olmak şartıyla tabii ki şu an bu gastroloji doktorumuz tek çölyaklılara bakmakmıyopr diğer normal çölyaklı olmayan insanlarda çocuklarda bu gastroloji doktorundan getiriyor.

Biz doktorumuzu beklerken aynı ben bir şok haber geldi, Tayini Şanlıurfa’ya çıkan bu doktorumuz eşi İstanbul'da görev yaptığı için tayin istemiş ve İstanbul'a tayini çıkmış yine umutlarımız suya düştü. Biz yine karamsar ve üzüntü bir şekilde durduk yani şimdi benim anlamadığım bir şey var Bir insan bir doktor ataması yapılırken tekrar tayin isteyip de oraya atanması ve Şanlıurfa 8 büyükşehir'in içinde şu an 7 büyük şehri girmek üzere bir çocuk gastroloji doktorun olmayışı kendi adıma çok utanıyor.

Bir çocuk eğer mecburiyetten başka illere gidip de artı pandemi nedeniyle zor şartlarla başka illere gidip de muayene olması ayrıca artı pandemi nedeniyle işsizlik diz boyu yol parası ödeniyor. Sayın devletimden sayın ilgili kurumlarından, sağlık bakanlığından ben çocuk gastroloji doktoru istiyorum ve ricada bulunuyorum.

Şanlıurfa'daki bin 600 çölyaklı var. 13 ilçede glitensiz ürün dağıtılıyor. çölyaklıların e glutensiz ekmek fırınımız var ayda her ay periyodik bir şekilde beşer kilo glitenzi un dağıtılıyor. 2 ayda bir herkes her ilçe kendi çapında dağıtmak şartıyla bir paket paket içeriği 9 çeşit olmak şartıyla glitesiz pakat dağıtımı yapılıyor.

ÇÖLYAKLARIN ÖDEMESİ YETERSİZ ÇÖLYAKLILAR DESTEK BEKLİYOR

Bundan 2-3 yıl önce komisyon kuruldu. Komisyonda en azından çölyak ödemeleri ile ilgili dedik ki biraz yükseltilmesi. Biz mücadele ediyoruz, etmeye de devam edeceğiz. Geçen hafta TBMM’de CHP Grup Başkanvekilliği Özgür Özel bir konuşma yaptı, her şeyin yükselmesi yapılıyor da çölyaklıların ödemesi 80 ile 199 lira arasında her zaman ve bunun yükseltilmesi gerekiyor dedi ve dile getirdi. Bende Özgür Özel’e teşekkür ediyorum fakat herkesin bu konuda konuşması gerekiyor”şeklinde konuştu.

Öte yandan bakanlık, benzer yer değişimlerinin önüne geçmek için çalışma yürütüyor.

ÇÖLYAK HASTALIĞI NEDİR?

Çölyak hastalığı (ya da Gluten Enteropatisi): bağırsaklardaki sindirimi sağlayan villus denilen yapıların bozulmasına sebep olan ve dolayısıyla da yiyeceklerdeki besinin emilmesini engelleyen ve ince bağırsakta hasarlar oluşturan bir sindirim sistemi hastalığıdır. Küçük çocuklarda kusma, ishal, karın şişliği, iştahsızlık, kilo alamama ve boy uzamasında yavaşlama gibi tipik belirtilerle ortaya çıkabileceği gibi daha ileri yaşlarda sadece kansızlık, boy kısalığı, kemik zayıflığı ve nedeni bilinemeyen karaciğer hastalığı gibi çok değişik belirtilerle de kendini gösterir.Çölyak hastası olan kişiler buğdayda arpada çavdarda ve kesin olmamakla birlikte, yulafta bulunan ve gluten olarak adlandırılan bir proteine tahammül edememektedir.Çölyaklı hastalar gluten içeren yiyecekler yediklerinde, onların bağışıklık sistemleri bunu ince bağırsaklara zarar vererek yanıtlar. Özellikle çok küçük ve parmak şekline benzeyen villus olarak adlandırılan ince bağırsaktaki emilimi sağlayan yapılar kaybolur (düzleşir ve görevini yapamaz hale gelir.) Yiyeceklerdeki besinler bu villuslardan geçerek kan dolaşımı içine emilirler. Villuslar olmadan kişi; ne kadar yiyecek yerse yesin; beslenemez.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Mustafa 3 yıl önce

Bu büyük bir haksızlık, Urfa'nın yetkilileri bari buna bir çözüm bulsunlar...

banner24

banner49