Öne Çıkanlar buyuksehır sanlıurfa Başkan Kuş: Geleceğe bırakacağımız en büyük miras Türkiye Cumhuriyetidir Akabede araç takla attı Başkan Kuş

Bu haber kez okundu.

Toplum Sağlığı Merkezleri Eğitime Alınıyor
Şanlıurfa ve Adıyaman illerinde, tarım işçilerinin yoğun yaşadığı yerlerdeki Toplum Sağlığı Merkezleri (7 Kasım2013)bugün eğitime alındı.
Saat 09.00 da başlayan törende üniversite rektörü Prof.Dr. İbrahim Halil Mutlu ve Merkez Müdürü ve Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Zeynep Şimşek birer konuşma yaptılar.
 Otel El-Ruha’da başlayan eğitim iki gün sürecek. Eğitim Harran Üniversitesi Tarımda İş Sağlığı ve Güvenliği Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından, Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu desteği, Toros Tarım katkıları ve Şanlıurfa ve Adıyaman İl Halk Sağlığı Müdürlükleri işbirliği ile yapılıyor.  ‘Tarımda Çalışanların Sağlığını Geliştirme’ adıyla ülke programı olarak yürütülen çalışmanın özünü, tarımsal üretime bağlı ortaya çıkan hastalık ve erken ölümlerin önlenmesi oluşturmaktadır.
 Merkez Müdürü ve Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Zeynep Şimşek, Adıyaman Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mustafa Kutlu ve Şanlıurfa Halk Sağlığı Müdürü Dr. Osman Koyuncu tarafından yapılan ortak açıklamada aşağıdaki konular vurgulanmıştır.
Ülkemizde hastalıkları önleyici hizmetlerin daha etkin sunumu için halk sağlığı hizmetlerinin teşkilat yapısı değiştirilerek, Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu’na bağlı illerde Halk Sağlığı Müdürlükleri kurulmuştur. Halk Sağlığı Müdürlüğü hizmetlerini Aile Sağlığı Merkezleri ve Toplum Sağlığı Merkezleri tarafından sunmaktadır. Aile Sağlığı Merkezleri kendilerine bağlı kişilerin hastalanmaması için her türlü kişiye yönelik koruyucu sağlık hizmetleri ile erken-tanı tedavi hizmetlerini sunmaktadır. Toplum Sağlığı Merkezleri ise, bölgesinde yaşayanların sağlığını geliştirmeyi ve korumayı ön plana alarak, hastalıklara/sağlık sorunlarına neden olan faktörleri belirleyen, bu sorunları gidermek için planlama yapan ve bu planları uygulayan, uygulatan; birinci basamak koruyucu, iyileştirici ve rehabilite edici sağlık hizmetlerini Halk Sağlığı Müdürlüğü’nün sevk ve idaresinde organize eden, bu hizmetlerin verimli şekilde sunulmasını izleyen, değerlendiren ve destekleyen, bölgesinde bulunan sağlık kuruluşları ile diğer kurum ve kuruluşlar arasındaki koordinasyonu sağlayan sağlık kuruluşudur. Böylesine önemli görevleri olan Toplum Sağlığı Merkezlerinden seçilen hekim, ebe ve hemşireler tarımda çalışan kişilerde sık görülen sağlık sorunları ve bunları önleme konusunda 2 gün eğitime alınıyor.  Eğitimin ana konusunu tarımın oluşturmasının nedeni ise bölgenin GAP Projesi ile temel hedefinin tarım ve hayvancılığın geliştirilmesi olması ve yatırımların en büyük kısmının tarıma ayrılmasıdır. Hastalıklar da insanların yaptıkları işle ve toplumun üretim biçimiyle doğrudan ilgili olması ve tarımda ailenin tüm bireylerinin çalışması nedeniyle doğrudan halk sağlığı müdahalelerini gerektirmektedir.
Yapılan açıklamada diğer önemli bir konunun da tarımda hastalıkların en çok görüldüğü grubu mevsimlik tarım işçilerinin oluşturduğu belirtildi. Adıyaman ve Şanlıurfa illerinden önemli sayıda kişinin Türkiye’nin 48 ilinde tarımda çalıştıkları, ancak bu kişilerin kış aylarında ikamet adresleri olan Şanlıurfa ve Adıyaman illerinde yaşamaları nedeniyle yoğun bir hizmet ihtiyacı olduğu vurgulandı. Bulaşıcı hastalıklar başta olmak üzere, daha nitelikli ana-çocuk sağlığı hizmetlerine erişim için Toplum Sağlığı Merkezleri tarafından yapılması gerekenlerin üzerinde durulacağı toplantıda konusunda bilgi ve deneyim sahibi kişiler eğitim veriyor. Programın hastalıklara / sağlık sorunlarına neden olan risk faktörlerinin kontrolü ve hizmete erişimin arttırılmasına katkı sağlayacağı belirtildi. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49